ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας, της ασφάλειας

Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας, της ασφάλειας
ΙΝΤΙΜΕ

Για τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ:

«Ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις. Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ. Για αυτό και ο αντίκτριπος της επίσκεψης και τα θετικά αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμη και τους πιο αισιόδοξου παρατηρητή. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού τόσο στις διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν όσο και στο συγκλονιστικό λόγο που εκφώνησε στην ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκόσμιου βεληνεκούς. Το γεγονός πως η πρόεδρος της Βουλής, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί χειροκρότησαν όρθια τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, σε μια σπάνια κίνηση για τα πολιτικά τους ήθη, δείχνει το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης».

Σημείωσε πως αυτό ήταν η «συνειδητή επιλογή ενός έθνους να συμπαραταχτεί πολιτικά με ένα άλλο έθνος. Ήταν μια κίνηση τιμής για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της».

Συνολικά, ο πρωθυπουργός, συνέχισε, «έδειξε πως είναι ένα βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας και έδωσε το σαφής μέλημα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πέτυχε να συνδυάσει έναν βαθιά πολιτικό λόγο με την δέουσα παγκόσμια απόβλεψη. Έδειξε στο κοινό πως η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα, ως γενέτειρα και θεματοφύλακα των καταστατικών και θεμελιακών αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού».

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως ο ελληνισμός δεν είναι μόνο ακρίτας της Δύσης λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και μια πολιτισμική υπερδύναμη χιλιετιών, της οποίας ο πολιτισμός σήμερα είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ».

«Τόσο στην συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο κατέδειξε πως ηγείται μιας χώρας που δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά μαθητή που τρέχει να παραπονεθεί στο δάσκαλο επειδή τον αδικεί ο διπλανός του», σχολίασε, αναφερόμενος στην Τουρκία. Και συνέχισε:

«Μια τέτοια θέση θα είχε στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου ετέρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στη βάση της. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Που θέλει και μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από την Μέση Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλλει έτσι ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Που θέλει την ειρήνη με τους γείτονές της, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη να μην δεχτεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα δικαιώματα. Μετέφερε την πραγματικότητα της Ελλάδας που επέστρεψε δυναμικά ως ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Ακόμη, σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την Ελλάδα που έρχεται από μακριά και μπορεί να πάει μακρύτερα.

Οι συμβολισμοί της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Συνεχίζοντας, ο κ. Οικονόμου είπε πως το κλίμα ήταν θερμό στον Λευκό Οίκο, με τον κ. Μπάιντεν να δέχεται εγκάρδια τον πρωθυπουργό.

«Εξείρε τη στάση που κράτησε απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η πιο σημαντική και η συμμαχία μας είναι η πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ και επισήμανε πως τα δύο έθνη συνεργάζονται στενά σε όλους τους τομείς.

Ιδιαίτερα σημαντικοί ήταν και οι συμβολισμοί που αναδείχτηκαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φορούσε γραβάτα με το εθνόσημο μιας ξένης χώρας, αστειεύτηκε δημόσια για την ελληνοποίηση του επιθέτου του και είχε την άνεση να πει πως αν και καθολικός πολλές φορές κάνει τον σταυρό του με τον ορθόδοξο τρόπο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την ενεργειακή κρίση

Έπειτα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στον κ. Μπάιντεν λέγοντας «πως του επισήμανε πως για να κρατηθεί αραγές το μέτωπο κατά της Ρωσίας, θα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία, τους πιο ευάλωτους και τις επιχειρήσεις, απέναντι στις ακραίες αυξήσεις που παρατηρούνται.

Παράλληλα, εξήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συζήτησε την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη από την Μέση Ανατολή και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την δυνατότητα της χώρας μας, που μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Για την τουρκική προκλητικότητα

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η «Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και πάντοτε θα αναζητά ειρηνικά μέσα για να επιλύει τις διαφορές με τους γείτονές της. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Και ότι δεν θα επικρατήσει η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας.

Κατήγγειλε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως και επανέλαβε, ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα δεχτούμε -τόνισε στο Κογκρέσο- επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».

Για το Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά στις ΗΠΑ και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «ζήτησε από τον πρόεδρο Μπάιντεν να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Ζήτησε και από τα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχνούν τη ανοιχτή πληγή που προκαλεί, εδώ και 48 χρόνια, η εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση και την κατοχή στη Κύπρο. Και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο».

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση F-35 πριν το τέλος της δεκαετία

Πρόσθεσε πως ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας και ανακοίνωσε ότι ήδη η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ.

«Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά. Είναι εξάλλου και η χρονική περίοδος που η χώρα μας θα έχει το δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε, καθώς δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ