ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Τουρκία: Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης

Δένδιας για Τουρκία: Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης
ΙΝΤΙΜΕ

Την ξεκάθαρη θέση ότι η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

«Θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε χθες από ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο «εξαιρετική».

Εξήγησε, ωστόσο, πως δεν ειπώθηκε κάτι εκτός των ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων, επομένως δεν κατανοεί την τουρκική αντίδραση.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, παράλληλα, πως μερικές φορές η Τουρκία διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο και εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής.

Τόνισε, ωστόσο, πως «δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου» και πως η Αθήνα αναφέρεται με σεβασμό στον κ. Ερντογάν, όπως αρμόζει σε όλους τους ηγέτες.

«Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει» είπε ο κ. Δένδιας.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων.

«Επιβεβαιώνει αυτά που λέμε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά:

«Διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά».

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως η Αθήνα έχει διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών αλλά «δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις».

Μιλώντας για τον Eastmed, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το γεωπολιτικό επιχείρημα έχει απαντηθεί».

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως «δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν».

«Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, είπε πως ήταν «εξαιρετικά επιτυχημένη» ενώ για τις δηλώσεις της Αλβανίδας ομολόγου του είπε πως «η απάντηση δόθηκε επί τόπου».

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν θα είναι όμηρος ενός ζητήματος που δεν υπάρχει, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ