ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός
Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Πλήρες είναι το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός της Ελβετίας. Οι συναντήσεις του ξεκίνησαν από τις 9:00 το πρωί της Τετάρτης, 25 Μαΐου λαμβάνοντας μέρος σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 9:00 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Στις 10:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Nick Clegg, Πρόεδρο αρμόδιο για Διεθνείς Υποθέσεις της Meta.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.

Στις 11:40 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Greek House Davos.

Στις 12:30 ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende.

Στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft, Satya Nadella, και με τον Πρόεδρο της εταιρείας Brad Smith.

Στις 15:30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Matt Brittin.

Στις 16:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο CNNi και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley.

Στις 17:10 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Klaus Schwab.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNNi, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 16:30, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω του μακελειού στο Τέξας.

Μητσοτάκης: Πύλη εισροής ενέργειας η Ελλάδα με στρατηγικές επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το βράδυ τη Τρίτης, 24 Μαΐου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, έδωσαν απαντήσεις στις τρεις κύριες, εισαγωγικές ερωτήσεις που τέθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε ενστερνιστεί την πράσινη ατζέντα ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού σας προγράμματος, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά μας συστήματα και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εκτροχιασμού όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σε αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο, πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας».

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ