ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε μια Ευρώπη που θα αντιτάσσεται στον αναθεωρητισμό

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε μια Ευρώπη που θα αντιτάσσεται στον αναθεωρητισμό
«Θέλουμε μια Ευρώπη με γεωστρατηγικό αποτύπωμα και με βαθύτερη συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», τόνισε INTIME/ Δελτίο τύπου / POOL

Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αντιτάσσεται στον αναθεωρητισμό και να είναι πιο ευέλικτη στην αντιμετώπιση κρίσεων.

«Θέλουμε μια Ευρώπη με γεωστρατηγικό αποτύπωμα και με βαθύτερη συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλουμε είναι μια Ευρώπη φάρο των αξιών που θα αντιτάσσεται στον αναθεωρητισμό και θα είναι πιο ευέλικτη στην αντιμετώπιση κρίσεων».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία λέγοντας αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σημείωσε πως οι πολίτες αποδίδουν σημασία στην ασφάλεια των συνόρων, ζητώντας περισσότερους ελέγχους. Εκφράζοντας, όπως είπε, προσωπική του άποψη και όχι της κυβέρνησης, ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και ότι αυτό που προέχει είναι η διατήρηση έστω και μιας εύθραυστης ενότητας απέναντι στις προκλήσεις που υπάρχουν.

«Όσο και να μας πληγώνει το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του βέτο που έθεσαν κράτη-μέλη, αυτό δεν σημαίνει ότι καθιστά την Ευρώπη ανίκανη να δράσει, αναποτελεσματική και άχρηστη», είπε αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων.

Την άποψη ότι η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ad hoc ευρωπαϊκού στρατού που θα επεμβαίνει όταν τα σύνορά μας κινδυνεύουν πρέπει να προχωρήσει και να αποτελέσει πυξίδα εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ) Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Αν θέλουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, κι εμείς τη θέλουμε γιατί δεν έχουμε απέναντι μας το Λίχτενστάϊν αλλά την επιθετικότητα Ερντογάν, πρέπει να κινηθούμε προς μια φεντεραλιστική κατεύθυνση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος την αναφορά του Μάριο Ντράγκι σε έναν ρεαλιστικό φεντεραλισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ