ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Nikos-Giorgos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Με τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Τζορτζ Τσούνης επισκέφθηκε τον κ.κ. Βαρθολομαίο στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει στη Θεσσαλονίκη. Τον πρέσβη συνόδευε η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τιμήσει στο παρελθόν τον Τζορτζ Τσούνη με το οφφίκιο του Άρχοντος της Μεγάλης του Χρηστού Εκκλησίας.

Πέρυσι τον Νοέμβριο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε επισκεφθεί στην Αθήνα και ο απερχόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ.

Στον τάφο του μακαριστού Δράμας Παύλου

Νωρίτερα ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στην ιερά μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στους Ταξιάρχες, στον τάφο του στενού του φίλου μακαριστού μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, που πέθανε στις 2 Μαΐου από οξύ έμφραγμα.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος μίλησε σε πρώτο πρόσωπο προς τον μακαριστό μητροπολίτη εμφανώς συγκινημένος και χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του:

«Ήρθα από το μαρτυρικό Φανάρι, ως φίλος σου γνήσιος», τόνισε ο Παναγιώτατος, «από την Πόλη που την αγάπησες. Ήρθα από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Πόντου, της ανατολικής Θράκης, τη Καππαδοκίας, της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου που ενώνει. Παύλε, άνθρωποι όπως εσένα γνωρίζουν να ζουν και να πεθαίνουν λεβέντες, όρθιοι, αλύγιστοι στις δυσκολίες, απερίσπαστοι στους πειρασμούς της εξουσίας. Είχες ιδανικά και αυτά διακόνησες με αλήθεια και αγάπη».

«Ήρθα στον τάφο σου», συνέχισε, «να τιμήσω την εύσπλαχνη αφοσίωσή σου και την φιλία στην ψυχή, φέροντας λίγα άνθη από την πατρίδα σου τον Πόντο. Ήρθα να σου πω ευχαριστώ που επέλεξες την οδό της Αλήθειας και της Εντιμότητας. Αγάπησες το Φανάρι, τη Ρωμιοσύνη και τα χώματα του Πόντου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ