ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, οι αντεγκλήσεις για την ποσόστωση της διεύρυνσης

ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, οι αντεγκλήσεις για την ποσόστωση της διεύρυνσης
Την Κυριακή θα εκλεγεί και το 41μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ άγνωστο παραμένει αν η 11μελής Εκτελεστική Γραμματεία, που θα αντικαταστήσει τον άτυπο «πρωινό καφέ», θα επιλεγεί από την Κ.Ε., το Πολιτικό Συμβούλιο ή θα οριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα INTIME

H αδυναμία εύρεσης κατάλληλης αίθουσας για το Σάββατο ανέβαλε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την Κυριακή, στις 10 π.μ., σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη όπου πραγματοποιήθηκε και η πιο πρόσφατη συνεδρίασή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσόστωση 50- 50 στην εκπροσώπηση φύλου δεν σταματά στα μέλη της Κ.Ε.

Σύμφωνα με τις καταστατικές αλλαγές που εγκρίθηκαν στο συνέδριο του Απριλίου, θα υπάρχει και αναπληρώτρια γραμματέας της Κ.Ε. στην περίπτωση βεβαίως που γραμματέας παραμείνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ή επιλεγεί κάποιος άλλος άνδρας για την θέση.

Αν η γραμματέας είναι γυναίκα, τότε θα εκλεγεί αναπληρωτής γραμματέας.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικεφαλής των τομέων του κόμματος- για την Κοινοβουλευτική Ομάδα ενδεχομένως να μην υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση των τομεαρχών παρά μόνο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων-, οι οποίοι θα εκλεγούν από την Κ.Ε. μάλλον σε επόμενη συνεδρίαση κι όχι σε αυτή της προσεχούς Κυριακής, 29 Μαΐου.

Δεν προβλέπεται, πάντως, εκλογή γυναίκας αντιπροέδρου.

Την Κυριακή θα εκλεγεί και το 41μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ άγνωστο παραμένει αν η 11μελής Εκτελεστική Γραμματεία, που θα αντικαταστήσει τον άτυπο «πρωινό καφέ», θα επιλεγεί από την Κ.Ε., το Πολιτικό Συμβούλιο ή θα οριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και κατά τη χθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τις ενστάσεις ως προς την εκλογή της Κ.Ε., με στελέχη που προήλθαν από τη διεύρυνση του 2019 να υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατό να αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού όταν το «παιχνίδι» έχει ήδη διεξαχθεί.

Η αναφορά τους σχετιζόταν με την ποσόστωση 20% για τη διεύρυνση που αμφισβητήθηκε γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαφορές ψήφων ήταν μεγάλες υπέρ εκείνων που δεν εκλέχθηκαν εξαιτίας της.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, στελέχη της διεύρυνσης παρατήρησαν και πως σχηματισμοί της δεν εξέλεξαν μέλη τους, μολονότι είχαν μεγάλες διαφορές από γυναίκες που εκλέχθηκαν χάρη στην ποσόστωση φύλου, αλλά δεν το κάνουν θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ