ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλήσεων συνέχεια: Η Τουρκία βγάζει για έρευνες και το Τσεσμέ – Νέα παράνομη Navtex

Προκλήσεων συνέχεια: Η Τουρκία βγάζει για έρευνες και το Τσεσμέ – Νέα παράνομη Navtex
Μετά την αποστολή του Yunus εκδόθηκε νέα παράνομη Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης (AP Photo/Lefteris Pitarakis) - Φωτογραφία αρχείου

Νέα παράνομη Navtex για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου εξέδωσε η Τουρκία, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται για ακόμη μια φορά στο ναδίρ

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μετά την αποστολή του Yunus εκδόθηκε νέα παράνομη Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «TSG Cesme» σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Μυτιλήνης.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Η έκδοση αναγγελιών στην εν λόγω περιοχή ανήκει στην Ελλάδα και όπως τονίζει η κρατική τηλεόραση, καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η Άγκυρα εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένη και υιοθετεί τη «διπλωματία των προκλήσεων».

Μάλιστα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως για εκείνον «δεν υπάρχει Μητσοτάκης».

«Ο Μητσοτάκης συστήνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν F-16 στην Τουρκία. Για μένα πλέον δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Εμείς πορευόμαστε με πολιτικούς έντιμους, με προσωπικότητα. Τη συνέχεια ας την σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συνομιλεί με όποιους θέλει, ας δώσει βάσεις σε όποιους θέλει. Εμείς είμαστε αυτάρκεις», δήλωσε τη Δυτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του.

Μήνυμα Δένδια σε εταίρους και συμμάχους

Εν μέσω της τελευταίας όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας στέλνει μήνυμα στους εταίρους και τους σύμμαχους της χώρας μας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η χώρα μας είναι παράγοντας αξιοπιστίας και σταθερότητας και όχι επιτήδειος ουδέτερος.

Ο ίδιος εξήγησε πως τις τελευταίες εβδομάδες «και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ