ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To μήνυμα Δένδια για την άλωση της Πόλης και τις καταστροφές στην Αγία Σοφία

To μήνυμα Δένδια για την άλωση της Πόλης και τις καταστροφές στην Αγία Σοφία
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης, σαν σήμερα, στις 29 Μαΐου 1453, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρεται μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter στον πρόσφατο βανδαλισμό της Αγίας Σοφίας αλλά και της μετατροπής της σε τζαμί, πριν από δύο χρόνια.

O υπουργός συνόδευσε την ανάρτησή του με μία φωτογραφία της Αγίας Σοφίας.

«Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία», έγραψε ο ίδιος.

Δείτε το Tweet του υπουργού Εξωτερικών

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικά ΜΜΕ ανέδειξαν εικόνες – ντροπής από την Αγία Σοφία, που προκάλεσαν θλίψη και οργή και έκαναν το γύρο του κόσμου.

Οι φωτογραφίες από την Αγία Σοφία, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό.

Αρχαιολόγοι και ιστορικοί τέχνης προειδοποιούν ότι αν το εμβληματικό μνημείο του βυζαντινού και παγκόσμιου πολιτισμού δεν προστατευτεί και δεν γίνουν έργα αναστήλωσης τώρα δεν θα αντέξει μέχρι το 2050.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ