ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας ο Ερντογάν - Με σύνεση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις η Αθήνα

Κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας ο Ερντογάν - Με σύνεση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις η Αθήνα
Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακατάλληλο συνομιλητή AP Photo/Burhan Ozbilici

Ιδιαίτερα έντονος είναι ο εκνευρισμός του Ταγίπ Ερντογάν για τα θετικά αποτελέσματα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -με έμφαση στο ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από τη χώρα μας και την προσπάθεια να μην πωληθούν F-16 στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει με οργή ότι δεν έχει νόημα και δεν πρόκειται να μιλήσει ξανά με τον πρωθυπουργό, κλείνοντας τους διαύλους επικοινωνίας, ενώ η επιθετική ρητορική του συνοδεύεται και από αντίστοιχη δραστηριότητα στο Αιγαίο. Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις η ελληνική κυβέρνηση.

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακατάλληλο συνομιλητή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Σταματήσαμε τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι λέμε στην Ελλάδα "συμμορφώσου". Δεν συμμορφώνεσαι, οπότε κι εμείς καταργήσαμε το Συμβούλιο Στρατηγικού Διαλόγου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Επειδή συνομιλώ με ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικότητα. Θα μιλήσουμε, θα φάμε, θα συμφωνήσουμε να μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας, θα το υποσχεθείς... Δεν γίνεται να περάσουν 15 μέρες και μετά να πας στις ΗΠΑ, να μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Θα πέσεις σε αυτό το σημείο για το χειροκρότημα. Συγγνώμη! Δεν γίνεται τίποτα με αυτούς. Τόσοι εξοπλισμοί κ.λπ. κ.λπ. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με αυτούς που συμπεριφέρονται έτσι».

Συνεχίζοντας είπε:

«Ένα μας μένει να κάνουμε: Είμαστε φίλοι με όσους είναι φιλικοί απέναντί μας. Αλλά να ξέρουν καλά ότι σε όσους μας αντιμετωπίζουν ως εχθρούς τους συμπεριφερόμαστε ανάλογα».

Λίγες ώρες αργότερα, στο κρεσέντο εθνικιστικής ρητορικής, κατά την «φαραωνική» φιέστα για την επέτειο της Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία η Αγία Σοφία βρέθηκε στο επίκεντρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. «Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με τον κόσμο όλο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης πως με την Άλωση ο Μωάμεθ έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των μουσουλμάνων επί επτά αιώνες και «έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου» για να συνδέσει την Άλωση με αναφορά στο παρόν, λέγοντας πως «όταν οι τριγμοί που ακούγονται από τον τρούλο της Γης έρχονται ενώπιον μας άλλοτε ως ποτάμια αίματος και άλλοτε ως ανέχειες, εμείς λέμε στα πλήθη σταματήστε».

Ετοιμότητα στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, οι μεταναστευτικές ροές ενισχύονται, ενώ η Τουρκία αποφάσισε χθες να… βγάλει για έρευνες και το Τσεσμέ -ενδείξεις ότι ο «υδράργυρος» στο Αιγαίο ανεβαίνει.

Παρά ταύτα, η Αθήνα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ψυχραιμία και σύνεση. Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι δίαυλοι του διαλόγου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ την ίδια ώρα σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

Η Αθήνα επιλέγει να μην μπει σε ρητορική αντιπαράθεση, ωστόσο στέλνει το μήνυμα της απόλυτης ετοιμότητας έναντι των τουρκικών απειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί οδηγίες για μειωμένους χρόνους ετοιμότητας των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται ή σταθμεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε επίπεδο διπλωματίας, η Αθήνα έχει στείλει μηνύματα τόσο διά στόματος του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα διατηρεί τις γέφυρες επικοινωνίας.

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στον απόηχο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας στέλνει μήνυμα σε εταίρους και σύμμαχους της χώρας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η χώρα μας είναι παράγοντας αξιοπιστίας και σταθερότητας και όχι επιτήδειος ουδέτερος.

Ο ίδιος εξήγησε πως τιςτελευταίες εβδομάδες «και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Και σημειώνει πως η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις αυτές εδράζεται σε τρεις σταθερές παραμέτρους:

«Πρώτον, αντιδράμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε».

«Δεύτερον, σεβόμαστε και προωθούμε τις θέσεις αρχής, στις οποίες έχουμε θεμελιώσει την εξωτερική μας πολιτική: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών».

«Τρίτον, δεν έχουμε και δεν επιδιώκουμε να έχουμε μια τουρκο-κεντρική εξωτερική πολιτική, η οποία απλώς αντιδρά στις ενέργειες της γείτονος» επισημαίνει και προσθέτει: «Έχουμε θέσει με σαφήνεια το πλαίσιο, μέσα στο οποίο προσφερόμεθα να συζητήσουμε τη μοναδική μας διαφορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ