ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα της ενέργειας θα ζητήσει ξανά ο Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα της ενέργειας θα ζητήσει ξανά ο Μητσοτάκης
«Η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες» (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Σήμα ότι «το ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενέργειας απαιτεί και ευρωπαϊκή λύση» -την οποία θα συνεχίσει να διεκδικεί η Ελλάδα- αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο ραντεβού των «27» στις Βρυξέλλες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπογραμμίσει ότι:

«Η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες».

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στην παρέμβαση του, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρόταση του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.

Όπως υπενθύμιζαν τα συγκεκριμένα στελέχη, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Συγκεκριμένα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαϊου 2022 και την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος με βάση τον σχεδιασμό επιδιώκεται να μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%.

Αναφορικά με τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι εν λόγω κύκλοι, σημείωναν δε ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS), καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, «δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψιν την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ