ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άγκυρα κατηγορεί τώρα τον Δένδια για επεκτατικές βλέψεις

Η Άγκυρα κατηγορεί τώρα τον Δένδια για επεκτατικές βλέψεις
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ AP Photo/Burhan Ozbilici

Ώρα πρώτης δημοσίευσης: 11:38

Τη ρητορική της έντασης διατηρεί η Τουρκία, με το υπουργείο Άμυνας να εξαπολύει νέα επίθεση στην Ελλάδα, μια μέρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν που κλείνουν «τον διακόπτη» στις συνομιλίες των δύο χωρών.

Η Άγκυρα εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένη από το tweet του Νίκου Δένδια για την επέτειο από την Άλωση της Πόλης, στο οποίο ανέφερε:

«Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία».

Σε μια έμμεση απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε σειρά από tweet του.

«Αποτελεί πλάνη να κοιτάει κανείς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν από 569 χρόνια, ονειρευόμενος τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο. Όσοι λαχταρούν (σ.σ. την εποχή) πριν από 1.000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη».

«Το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1500, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, και μετατράπηκαν σε κινηματογράφους, εκθεσιακούς χώρους, σε καταλύματα και αποθήκες, είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και με υποκρισία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το βράδυ της Κυριακής.

«Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με ωμές ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη» προσθέτει.

Και καταλήγει λέγοντας:

«Τιμούμε τη μνήμη του Σουλτάνου Μωάμεθ το Προθητή και του ηρωικού στρατού του, που κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη πριν από 569 χρόνια, με έλεος, ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες».

Ιδιαίτερα έντονος είναι και ο εκνευρισμός του Ταγίπ Ερντογάν για τα θετικά αποτελέσματα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -με έμφαση στο ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από τη χώρα μας και την προσπάθεια να μην πωληθούν F-16 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει με οργή ότι δεν έχει νόημα και δεν πρόκειται να μιλήσει ξανά με τον πρωθυπουργό, κλείνοντας τους διαύλους επικοινωνίας, ενώ η επιθετική ρητορική του συνοδεύεται και από αντίστοιχη δραστηριότητα στο Αιγαίο. Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις η ελληνική κυβέρνηση.

Ερντογάν: Είμαστε φίλοι με όσους είναι φιλικοί απέναντί μας

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακατάλληλο συνομιλητή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Σταματήσαμε τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι λέμε στην Ελλάδα "συμμορφώσου". Δεν συμμορφώνεσαι, οπότε κι εμείς καταργήσαμε το Συμβούλιο Στρατηγικού Διαλόγου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Επειδή συνομιλώ με ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικότητα. Θα μιλήσουμε, θα φάμε, θα συμφωνήσουμε να μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας, θα το υποσχεθείς... Δεν γίνεται να περάσουν 15 μέρες και μετά να πας στις ΗΠΑ, να μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Θα πέσεις σε αυτό το σημείο για το χειροκρότημα. Συγγνώμη! Δεν γίνεται τίποτα με αυτούς. Τόσοι εξοπλισμοί κ.λπ. κ.λπ. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με αυτούς που συμπεριφέρονται έτσι».

Συνεχίζοντας είπε:

«Ένα μας μένει να κάνουμε: Είμαστε φίλοι με όσους είναι φιλικοί απέναντί μας. Αλλά να ξέρουν καλά ότι σε όσους μας αντιμετωπίζουν ως εχθρούς τους συμπεριφερόμαστε ανάλογα».

Λίγες ώρες αργότερα, στο κρεσέντο εθνικιστικής ρητορικής, κατά την «φαραωνική» φιέστα για την επέτειο της Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία η Αγία Σοφία βρέθηκε στο επίκεντρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. «Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με τον κόσμο όλο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης πως με την Άλωση ο Μωάμεθ έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των μουσουλμάνων επί επτά αιώνες και «έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου» για να συνδέσει την Άλωση με αναφορά στο παρόν, λέγοντας πως «όταν οι τριγμοί που ακούγονται από τον τρούλο της Γης έρχονται ενώπιον μας άλλοτε ως ποτάμια αίματος και άλλοτε ως ανέχειες, εμείς λέμε στα πλήθη σταματήστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ