ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Reuters: Προς συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά με εξαιρέσεις

Σύνοδος Κορυφής - Reuters: Προς συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά με εξαιρέσεις
Για να ξεπεράσει το αδιέξοδο, η Κομισιόν πρότεινε η απαγόρευση να ισχύει μόνο για ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται με δεξαμενόπλοια, αφήνοντας προσωρινά εκτός τον αγωγό Druzhba AP Photo/Sergei Grits, File

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών». Αυτό αναφέρεται στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει ως εκ τούτου το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας τον θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ, καθώς και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Προστίθεται επίσης ότι «οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό»».

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ εργάστηκαν την Κυριακή σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές θαλάσσιες αγορές πετρελαίου και την εξαίρεση των εισαγωγών μέσω αγωγών και συγκεκριμένα μία εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Οι εξαιρέσεις αυτές καλύπτουν περίπου τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η συγκεκριμένη λύση θεωρείται ως ένας τρόπος να λυθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου που έχουν εκφράσει χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Ο συμβιβασμός που αναζητούν οι Βρυξέλλες είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των τοποθετήσεων του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν. Ο τελευταίος έχει ταχθεί πολλές φορές εναντίον του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η χώρα του είναι άμεσα εξαρτημένη από αυτό.

Καθυστερήσεις με συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία

Επισημαίνεται ότι η εδώ και 25 ημέρες αδυναμία της Ευρώπης των 27 να καταλήξει σε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τον 6ο κύκλο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, έχει επιφέρει σημαντικές συνέπειες, οδηγώντας, σύμφωνα με το Politico, σε εκτόξευση των τιμών καταναλωτή, δηλαδή σε μεγαλύτερη ακρίβεια και πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι στρατιές του Πούτιν μπορεί να καταστρέψουν ή να μην καταστρέψουν εντέλει την Ουκρανία, αλλά η αυξανόμενη οργή των ψηφοφόρων για την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή συνιστά πολύ πιο άμεσο κίνδυνο να καταψηφιστούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Και παρόλο που η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι μια πολυδιαφημισμένη προτεραιότητα, δεν ήταν τόσο μεγάλη επιτακτική ανάγκη τις τελευταίες ημέρες όσο η διατήρηση των «ίσων όρων ανταγωνισμού» της ίδιας της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, η οποία θα γέρνει από ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που παραδίδεται με δεξαμενόπλοια, ενώ θα εξακολουθεί να επιτρέπεται η ροή πετρελαίου μέσω αγωγών.

Ορισμένες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το θαλάσσιο πετρέλαιο, καθώς και εκείνες που διαθέτουν μεγάλες επιχειρήσεις πετρελαϊκής ναυτιλίας, αντιστάθηκαν αρχικά στην εξαίρεση για το πετρέλαιο μέσω αγωγών, η οποία, όπως και άλλες εξαιρέσεις, προορίζεται να έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Η παρέμβαση Ζελένσκι και οι υποσχέσεις των Βρυξελλών για την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα μιλήσει στη Σύνοδο της ΕΕ και σκοπεύει, ουσιαστικά, να πιέσει το ευρωπαϊκό μπλοκ, ώστε να τερματίσει τις ρωσικές εξαγωγές, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Euractiv, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν καλύτερα την Ουκρανία τέσσερις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Μία από τις υποσχέσεις περιλαμβάνει την πολιτική υποστήριξη για ένα πακέτο δανείων της ΕΕ ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ένα μικρό στοιχείο επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους των τόκων, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να διατηρήσει την κυβέρνησή της και να πληρώσει τους μισθούς για περίπου δύο μήνες.

Ωστόσο, η απόφαση αναμένεται μόνον αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει υποβάλει σχετική πρόταση αναφορικά με τον τρόπο άντλησης των κονδυλίων.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής υποδηλώνει επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, χωρίς λεπτομέρειες, και θέλουν να εξετάσουν τη δυνατότητα κατάσχεσης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τον σκοπό αυτό.

Παρέμβαση Σάντσεθ για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα

Την ίδια ώρα, μείζον ζήτημα θεωρείται και η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμα ότι «το ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενέργειας απαιτεί και ευρωπαϊκή λύση» -την οποία θα συνεχίσει να διεκδικεί η Ελλάδα- αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο ραντεβού των «27» στις Βρυξέλλες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπογραμμίσει ότι:

«Η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες».

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στην παρέμβαση του, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρόταση του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα ζητήσει περισσότερα μέτρα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Η Μαδρίτη ζήτησε να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη η επισιτιστική ασφάλεια και η ανάγκη παραγωγής περισσότερων λιπασμάτων στην ΕΕ. Η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει επίσης από την ΕΕ να λάβει περισσότερα μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως εκτιμά η ίδια πηγή, οι στρατιές του Πούτιν μπορεί να καταστρέψουν ή να μην καταστρέψουν εντέλει την Ουκρανία, αλλά η αυξανόμενη οργή των ψηφοφόρων για την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή συνιστά πολύ πιο άμεσο κίνδυνο να καταψηφιστούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ