ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Δένδια - Μπλίνκεν για τα ελληνικά τάνκερ που κρατούνται στο Ιράν

Επικοινωνία Δένδια - Μπλίνκεν για τα ελληνικά τάνκερ που κρατούνται στο Ιράν
Ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινώνια και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη AP/Thanassis Stavrakis

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με κύριο θέμα της συνομιλίας τους τα δυο ελληνόκτητα πλοία που κρατούνται στο Ιράν αλλά και την προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο Twitter «Με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ @SecBlinken συζητήσαμε τηλεφωνικώς για τις τελευταίες εξελίξεις στον Κόλπο.

Επίσης, ενημέρωσα τον ομόλογό μου για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου, καθώς και για τις επισκέψεις μου σε Δυτικά Βαλκάνια».

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινώνια με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη όπου συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην υπόθεση ώστε να συντονιστούν, αλλά και να ενταθούν, οι ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου για να λάβει άμεσα τέλος το θρίλερ που διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες.

Για το ζήτημα έχουν τοποθετηθεί ήδη η Κομισιόν, η Γαλλία και η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, την έντονη «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές εξέφρασε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Επίσης, η Γαλλία καταδικάζει την πειρατεία· καταγγέλλει «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και καλεί το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα το πλήρωμα και τα πλοία.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», προσθέτοντας: «Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κατάσχεση των τάνκερ έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ» ήταν η απάντηση του Φόρεϊν Όφις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν οι Φρουροί της Επανάστασης -το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού- κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας. Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.

Σύσταση προς πλοιοκτήτες από το υπουργείο Ναυτιλίας

«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.

Πατέρας ενός εκ των ναυτικών: Τα παιδιά μας είναι καλά στην υγεία τους

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, μίλησε ο Γιάννης Βεβαιάκης, πατέρας του Μανόλη Βεβαιάκη, ενός εκ των ναυτικών που βρίσκονται στα δυο τάνκερ που κατέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» στον Περσικό κόλπο.

Όπως είπε με ανακούφιση, χθες κατάφεραν να μιλήσουν αφού τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία τους είχαν αφαιρέσει αρχικά και πληροφορήθηκαν ότι όλοι οι ναυτικοί μας είναι καλά στην υγεία τους.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μας είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε ο κ. Βεβαιάκης και συμπλήρωσε: «Οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο».

Στην εκπομπή μίλησε και ο Γ. Αϊλαμάκης, αντιδήμαρχος Σητείας και ξάδελφος ναυτικού που βρίσκεται στα τάνκερ που έχουν καταληφθεί από τους Ιρανούς στον Περσικό κόλπο.

«Τα παιδιά είναι καλά, δεν τους ασκήθηκε καμιά βία, τους φέρθηκαν καλά. Στην αρχή αιφνιδιαστήκαμε, αλλά τώρα είμαστε αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ΟΡΕΝ μίλησε το πρωί της Δευτέρας και η μητέρα του Έλληνα ναυτικού, η κυρία Ελπίδα Βεβεάκη, μεταφέροντας τα όσα τη είπε ο 30χρονος γιος της για όσα συμβαίνουν στα δύο πλοία αλλά και την έκκλησή της να υπάρξει σύντομα λύση στο θρίλερ για να μπει ένα τέλος, όπως είπε, στην ψυχοφθόρα διαδικασία που βιώνουν οι άνθρωποι των ναυτικών.

«Επικοινωνήσαμε το Σάββατο το απόγευμα. Ευτυχώς είναι καλά όλοι, δεν τους έχουν πειράξει. Δεν ξέρουν γιατί έχει γίνει αυτή η ιστορία. Περιμένουμε το καλύτερο» είπε αρχικά η κυρία Βεβεάκη.

Μεταφέροντας τα συναισθήματα του γιου της αλλά και των άλλων ναυτικών στα δύο τάνκερ η κυρία Βεβεάκη πρόσθεσε ότι «την Παρασκευή φοβήθηκαν όλοι όταν έγινε το ρεσάλτο με το ελικόπτερο. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είσαι στη δουλειά σου και να εμφανίζονται οι άλλοι με τα όπλα. Τους είπαν εμείς κάνουμε κουμάντο, αλλά ευτυχώς όλα καλά μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με την ίδια οι Ιρανοί έχουν ελεύθερους τους ναυτικούς μέσα στο πλοίο «να κινούνται στις καμπίνες, στην τραπεζαρία και τις δουλειές τους» προσθέτοντας ότι τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε η εταιρία, ούτε πολύ περισσότερο το πλήρωμα. Ελπίζω να τελειώσουν όλα γρήγορα, παρακαλώ το κράτος να κάνει ό,τι μπορεί για να γυρίσουν γρήγορα όλοι σπίτι τους γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία» κατέληξε η μητέρα του Έλληνα ναυτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ