ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Το μυστικό του Ανδρουλάκη για τις εκλογές - Γιατί δεν αγωνιά

ΠΑΣΟΚ: Το μυστικό του Ανδρουλάκη για τις εκλογές - Γιατί δεν αγωνιά
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα βρεθεί αργά ή γρήγορα μπροστά στο δίλημμα των μετεκλογικών εξελίξεων INTIME

«Ο Ανδρουλάκης δεν έχει αϋπνίες κοιμάται ήσυχος»… Με αυτή τη φράση στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να σχολιάσει  τον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα περί… ύπνου είπε και την αγωνία του για το τι θα παραλάβει αν επιστρέψει πίσω στο Μαξίμου. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αγωνιά ή τουλάχιστον δεν το δείχνει καθώς θεωρεί ότι ένα μεγάλο ρεύμα νέων ανθρώπων έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα του γιατί το θεωρεί προσπάθεια της δικής του της σημερινής γενιάς και όχι των προηγούμενων ετών. Υπό αυτή την έννοια, για το μόνο που θα μπορούσε να είχε κάποια αγωνία ο ίδιος είναι να μετατρέψει τα δημοσκοπικά ποσοστά σε εκλογικά και να αυξήσει τις πιθανότητες να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό προσκήνιο.

Τι εννοεί όμως ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει; Εννοεί ότι θέλει στις εκλογές να πετύχει το καλύτερο και αυτό που τώρα μοιάζει ακατόρθωτο και αδύνατο να καταφέρει να το κάνει πράξη. Να γίνει το κόμμα του με την ψήφο του ελληνικού λαού δεύτερο κόμμα ρυθμιστής κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να καταλάβει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αν οι ψηφοφόροι τον επιλέξουν και για αυτό το λόγο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει ιδέες, προτάσεις και λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Δεύτερο κόμμα σημαίνει ότι θα έχει ένα ποσοστό κάπου εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ 20% με 22%, που είναι αρκετά δύσκολο για να το πετύχει. Στόχος που αποφεύγουν δημόσια τα στελέχη να το εκφράσουν, γιατί μοιάζει σχεδόν απλησίαστος, αλλά από τη στιγμή που αποφάσισαν ότι δεν θα έχουν κοινή διαδρομή με την Κουμουνδούρου το σύνδρομο του τρίτου έφυγε και αυτό που μέχρι πριν λίγο δεν τολμούσαν ούτε να το σκεφτούν, τώρα το σιγοψιθυρίζουν. Για αυτό και ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, κάθε φορά που ερωτάται σχετικά για την επόμενη μέρα των εκλογών και τι θα κάνει, απαντά όχι επί της ουσίας, αλλά απαντά δείχνοντας τους άλλους δύο: Γιατί δεν κάνετε το ίδιο ερώτημα και στους άλλους δύο Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά ρωτάτε το τρίτο κόμμα; Είναι η συνήθης κατάληξή του στο ερώτημα που κάθε φορά του κάνουν.

Η αλήθεια είναι, ότι εδώ και καιρό ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται, ότι έλαβε την απόφαση να απομακρυνθεί από τα σενάρια που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ να πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ για μια προγραμματική συνεργασία. Εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε την απόφαση, ότι θα πορευτεί αυτόνομα το κόμμα του με ότι αυτό συνεπάγεται και δεν θα γίνει δορυφόρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δεν σημαίνει όσοι τρέχουν να αναρωτηθούν, ότι θα συμπορευτεί με τη ΝΔ. Όμως στο τέλος θα πρέπει να λάβει απόφαση όταν φτάσει αυτή η στιγμή της αλήθειας. Το μεγάλο του μυστικό είναι ότι δεν θέλει επαναληπτικές εκλογές.

Διότι αφενός το κόμμα του υπάρχει κίνδυνος να συνθλιβεί πολιτικά από τη μέγγενη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου σε εκλογές με απλή αναλογική το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να εκλέξει κάπου 34 βουλευτές, αν επαληθευτούν τα δημοσκοπικά ποσοστά που λαμβάνει, ενώ αντιθέτως, σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα χάσει επιπλέον έδρες και θα κινηθεί γύρω στους 20 βουλευτές.

Επομένως τι είναι προτιμότερο σε κάθε περίπτωση. Διπλές επαναληπτικές εκλογές με τον κίνδυνο να αποσυσπειρωθεί λόγω της πίεσης των άλλων δύο κομμάτων που θα δέχεται και λιγότερους βουλευτές ή εκλογές με απλή αναλογική με περισσότερους βουλευτές και με μεγαλύτερη πολιτική ισχύ. Σαφώς επιλέγει το δεύτερο δηλαδή εκλογές με απλή αναλογική και όχι επαναληπτικές που θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για το ΠΑΣΟΚ.

Όσο περνά ο καιρός, και οι εκλογές έρχονται πιο κοντά, τόσο το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του θα καλούνται να απαντούν στο ίδιο ερώτημα. Τι θα κάνει και ποιον από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς Μητσοτάκη ή Τσίπρα θα αναγκαστεί στο τέλος να επιλέξει. Αν ο κ. Μητσοτάκης έρθει πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι τέτοιο , τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα αναγκαστεί να δηλώσει ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν στις προγραμματικές θέσεις σε ένα μίνιμουμ μετεκλογικό πρόγραμμα για τη χώρα να μην σταθούν τόσο σε πρόσωπα που θα είναι δευτερεύουσα υπόθεση αλλά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών ιδεών και προγραμμάτων. Κάπως έτσι θα το πούνε, παρασκηνιακά όμως εκείνο που θα προέχει θα είναι φυσικά τα πρόσωπα. Το ίδιο βεβαίως αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση που ο κ. Αλέξης Τσίπρας καταφέρει είτε να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος, είτε ο ίδιος ως αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνοντας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δεύτερη διερευνητική εντολή αν έχει αποτύχει ο κ. Μητσοτάκης , να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης. Πώς όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν όλο το προηγούμενο διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είναι δύο ξένοι στην ίδια πόλη.

Το παιχνίδι σαφώς θα γίνει πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό μέχρι τις εκλογές. Και για τα τρία κόμματα. Ήδη το θέμα Novartis και Λοβέρδος με την μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών δείχνει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές στο ΠΑΣΟΚ σαν να του λένε ο κάθε ένας ξεχωριστά να μην ανεβάζει πολύ τον πήχη των προσδοκιών...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ