ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Τα τρία διπλωματικά ορόσημα και το γερμανικό «κλειδί»

Ελληνοτουρκικά: Τα τρία διπλωματικά ορόσημα και το γερμανικό «κλειδί»
Το σχέδιο της Αθήνας για την ανακοπή της τουρκικής κλιμάκωσης ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Στην κρισιμότερη φάση του περνάει το σχέδιο που εξυφαίνεται από την Αθήνα για να ανακοπεί η τουρκική κλιμάκωση, με τελικό της ορόσημο την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη αυτού του μήνα.

Κατά τις προσεχείς δυόμιση εβδομάδες, θα διαφανεί εάν στη διπλωματική εργαλειοθήκη που συγκροτείται από την ελληνική πλευρά, μπορεί να υπολογίζεται και το γερμανικό «κλειδί».

Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ορόσημο της 10ης Ιουνίου, όταν και προγραμματίζεται να επισκεφθεί τη χώρα μας, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, με αφορμή τη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στη Θεσσαλονίκη.

Από τα μηνύματα που θα εκπεμφθούν από αυτό το βήμα όσο και από την τοποθέτηση του κ. Σολτς στη δεύτερη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε διάστημα 15 ημερών, θα αποκρυσταλλωθεί εάν τα ενθαρρυντικά σημάδια που δημιούργησαν οι θέσεις που εκφράστηκαν δημόσια από το Βερολίνο, είχαν συγκυριακό χαρακτήρα ή δίνουν το «στίγμα» μιας μόνιμης αλλαγής πλεύσης σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά.

Όπως κατέδειξε άλλωστε και η συνάντηση των δυο ηγετών στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, υπάρχει το έδαφος για καλύτερη συνεννόηση, που μεγαλώνει και την απήχηση των ελληνικών θέσεων.

Έτσι ερμηνεύεται από ελληνικής πλευράς η μετατόπιση -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- του Βερολίνου από την πολιτική των ίσων αποστάσεων, στην καθαρή στήριξη προς την Αθήνα αναφορικά με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από την Άγκυρα.

Το τετ-α-τετ ΜητσοτάκηΣόλτς όμως, ανέδειξε – όπως εκτιμάται από κυβερνητικούς αξιωματούχους- τη δυνατότητα αναθέρμανσης της διμερούς συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο, η οποία δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, τα οποία θα ενισχύσουν την ουκρανική άμυνα.

Θα προηγηθεί μια κοινή προετοιμασία επί όλων αυτών των πεδίων, καθώς 48 ώρες πριν από την άφιξη του Γερμανού Καγκελάριου, στις 8 Ιουνίου, θα βρεθεί στην Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Η κ. Μπέρμποκ μάλιστα, αμέσως μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα για επαφές με την τουρκική πλευρά, θυμίζοντας σε αρκετούς τις «δίδυμες» επισκέψεις του προκατόχου της στο τιμόνι της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, στην ελληνοτουρκική κρίση του καλοκαιριού του 2020.

Σε αυτό το φόντο, η Αθήνα θα συνεχίσει την διπλωματική επένδυση στο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Περιοχή στην οποία έχει στραμμένη την προσοχή του και το Βερολίνο και, όπως έχει γίνει γνωστό, των επαφών του Όλαφ Σόλτς στην Ελλάδα προηγούνται οι επισκέψεις του στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία.

Την ίδια ώρα, ο καγκελάριος θα μεταβεί σε Κόσοβο και σε Σερβία.

Υπενθυμίζεται πως ακριβώς ενόψει της συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας, πάντως, έχει ως τελικό ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εάν κριθεί ότι η Άγκυρα δεν έχει ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά καλέσματα να αποστεί από την επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας, τότε θα συμπεριληφθεί με καταδικαστική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθεί στις 28-30 Ιουνίου, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η οποία θα αποτελέσει το ουδέτερο έδαφος για την ταυτόχρονη συνύπαρξη Κυριάκου Μητσοτάκη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ