ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου:«Υπερβολικές και άδικες» οι κατηγορίες ότι δεν έχει πέσει ούτε ευρώ για τις πυρκαγιές

Οικονόμου:«Υπερβολικές και άδικες» οι κατηγορίες ότι δεν έχει πέσει ούτε ευρώ για τις πυρκαγιές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τους νέους και τη σύγκληση της Eπιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας την Τετάρτη αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ενώ υπεραμύνθηκε της ετοιμότητας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

«Κομβικό μέρος του συνολικού πολιτικού μας σχεδίου είναι η στήριξη της νέας γενιάς και της νεολαίας που υπέστη σφοδρά τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας.

Υπογράμμισε ότι στο διάστημα που πέρασε έγιναν και γίνονται πολλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και τη σύνδεσή της με την αγορά και γενικότερα για την τόνωση της απασχόλησης.

Είπε ακόμη ότι προωθούνται σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών για την εμπέδωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Παράλληλα συνεχίζονται οι πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά με έμφαση στη νέα γενιά, όπως είπε.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως το διάστημα που πέρασε η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την επικουρική ασφάλιση που επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να διαχειρίζονται όπως εκείνοι κρίνουν καλύτερα υπό την εποπτεία του Κράτους πάντα, τις εισφορές τους για να έχουν τις πιο αποδοτικές επικουρικές συντάξεις.

Ανέφερε ότι θεσπίστηκε το επίδομα των 2 χιλιάδων ευρώ για κάθε νέα γέννηση και το αφορολόγητο των χιλίων ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης καθιερώθηκαν περισσότερες άδειες και στους δύο γονείς, κατοχυρώθηκε το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, εφαρμόστηκε το πρόγραμμα της ψηφιακής μέριμνας που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους ώστε να αποκτήσουν δικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό. Απαλλάχθηκαν επίσης οι νέοι έως 29 ετών από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Προχωρήσαμε στη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα που κι αυτή κυρίως αφορά τους νέους ανθρώπους.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου «η νεολαία έχει για την κυβέρνησή μας την απόλυτη προτεραιότητα και το αμέριστο ενδιαφέρον μας. Προτεραιότητα και ενδιαφέρον που μετουσιώνεται σε πολιτικές που παράγουν αποτέλεσμα, όχι σε ανέξοδες υποσχέσεις ούτε σε καλλιέργεια ουτοπίας».

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την Ουκρανία, «με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή Ουκρανία. Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί».

Υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι «η αποστολή των παλιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία θα γίνεται αφού παραληφθούν από τη Γερμανία τα νεότερα και πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα που θα τα αντικαταστήσουν. Όπως προκύπτει, δεν δημιουργείται επομένως απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας. Είναι κατ' επέκταση τελείως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποιο κενό στην άμυνα των νησιών, ισχυρισμοί που προβάλλονται από το ΣΥΡΙΖΑ».

Κλείνοντας θέλησε να πει δυο λόγια για τη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον για το φετινό καλοκαίρι.

Εξήγησε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη 3 φωτιές στην ίδια περιοχή και άλλες 61 σε ολόκληρη τη χώρα. «Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες δεδομένων των συνθηκών και της πίεσης που ασκεί γενικότερα η κλιματική κρίση».

Υπογράμμισε πως μετά και την περσινή εμπειρία πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πίεση όσο δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης θα είναι μεγάλη. Ωστόσο δεν αποτελεί λόγο αυτή η πραγματικότητα ούτε για να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση ούτε να την επικαλούμαστε σα δικαιολογία ως κράτος και ως Πολιτεία, γι αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», τόνισε.

«Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και χρειάζεται μεγάλη και σκληρή δουλειά ώστε στο τέλος να κάνουνμε ένα καλύτερο απολογισμό», κατέληξε.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «υπερβολικές και άδικες» τις καταγγελίες του δημάρχου Ιστιαίας - Αιδηψού ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στη Βόρεια Εύβοια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών. «Βεβαίως και υπάρχουν καθυστερήσεις, λόγω ιδίως ενστάσεων, αλλά ο χαρακτηρισμός ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή είναι άδικος και αβάσιμος» είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο κ. Στυλιανίδης απολαμβάνει της απολύτου στήριξης του πρωθυπουργού. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό η προσπάθεια έχει αποδώσει, όπου δεν έχει αποδώσει είμαστε εδώ».

Η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς του ρεύματος ήδη φαίνεται και από 1η Ιουλίου ξεκινά ουσιαστικά η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, είπε ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση.

Για την υπόθεση Novartis: Αν ένα συμπέρασμα υπάρχει γι' αυτήν υπόθεση, είναι απολύτως σαφές ότι μιλάμε για την κορύφωση μιας προσπάθειας κατηγορουμένων προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχιση, εντυπώσεις, να συσκοτήσουν. Η δικαιοσύνη θα είναι τη δουλειά της όπως την έκανε πάντα.

Για την Τουρκία: Αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα όλες τις προκλήσεις. Η ουσία είναι ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. χώρα μας πάντα επιδιώκει να έχει διαύλους επικοινωνίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα μιλάμε στο εξωτερικό. Η εκπροσώπιση της στη συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης θα είναι σε επίπεδο υφυπουργό.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ