ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η έκθεση προόδου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η έκθεση προόδου
Την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση (μη) προόδου για την Τουρκία AP Photo/Jean-Francois Badias

Εν μέσω επικίνδυνης όξυνσης της τουρκικής ρητορικής, με αιχμή του δόρατος την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ψηφίζεται την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση-«ράπισμα» για την ΆγκυραΗ Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει προ της ψήφισης, διά στόματος του επιτρόπου Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ανησυχία για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών· χαρακτηρίζει την αμφισβήτηση κυριαρχίας αντιπαραγωγική και αντίθετη με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επισημαίνει ότι συνολικά η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την ΕΕ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, επισήμανε ότι οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.

Η Τουρκία παραμένει εταίρος-κλειδί για την ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι οι «εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τους περασμένους μήνες, καθώς οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποχώρησαν το 2021».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση με την Τουρκία παραμένει η έλλειψη προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού», τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στα Βαρώσια.

Ο κοινοτικός επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ ΒάρχελιRonald Wittek, Pool Photo via AP

H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, εξ ου και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν «παγωμένες» ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας. Συμπλήρωσε ότι παραμένει η ανησυχία για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. και έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση μιλώντας για στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για ό,τι αφορά στο σεβασμό των γυναικών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στηλίτευσε εκ νέου την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Οσμάν Καβάλα και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να φέρνει το θέμα στις συζητήσεις με τους Τούρκους συνομιλητές.

Μ.Κεφαλογιάννης: Απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα

«Η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που θα υπερψηφίσουμε δίνει την κατάλληλη απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Στον ανιστόρητο αναθεωρητισμό της τουρκικής ηγεσίας», δήλωσε την ίδια στιγμή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στην Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που ψηφίζεται την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Η Τουρκία είναι μία υπό ένταξη χώρα που όχι απλά δεν ενστερνίζεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Μία χώρα που διαρκώς οπισθοδρομεί με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας σε όλα τα ζητήματα Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σημειώνοντας πως πρόκειται για μία υπό ένταξη χώρα που με τις προκλητικές και επιθετικές της ενέργειες αποσταθεροποιεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Μία χώρα που δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όλη η Ευρώπη από την πρώτη ώρα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας κατά ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και κράτους στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας. Απερίφραστα καταδίκασε το ρωσικό αναθεωρητισμό και κάθε μορφή αναθεωρητισμού που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο» συνέχισε.

«Η Τουρκία σήμερα με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ανιστόρητα και κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της. Παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά και τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα των Αποκλειστικών Οικονομικών τους Ζωνών. Παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Κάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Υιοθετεί τη 'λύση δύο κρατών' στην Κύπρο παραβιάζοντας τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ