ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η λαϊκή ετυμηγορία καθορίζει τις πολιτικές συνεργασίες

Τσίπρας: Η λαϊκή ετυμηγορία καθορίζει τις πολιτικές συνεργασίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετάσχει και σε συζήτηση με τους καθηγητές Γιάννη Καλομενίδη, Αθηνά Λινού και Αθανάσιο Τσακρή INTIME

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr με θέμα: «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή».

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας και Αντώνης Σρόιτερ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ήμασταν μία από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες σε σχέση με τον κορωνοΐό.

Ο ίδιος τόνισε πως για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ απαιτούνται πόροι κι αλλαγή θεσμικού προσανατολισμού, με εστίαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην ψηφιοποίηση του συστήματος, καθώς και με κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα.

Ως προς το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παρεξηγημένο το νόμο Κατρούγκαλου, δίνοντας έμφαση στο ότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι χάρη σε αυτό είναι βιώσιμο μέχρι το 2070.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ανησυχεί πολύ για το τι θα παραλάβει, αναφέροντας πως τα μικρομεσαία εισοδήματα περνούν άσχημα.

«Έχουμε μια γνήσια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση σε μια εποχή που δεν τις σηκώνει τέτοιες κυβερνήσεις. Η χώρα δεινοπάθησε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Η λαϊκή ετυμηγορία καθορίζει τις πολιτικές συνεργασίες», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, έκανε λόγο για στρατηγική αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής: "Η Τουρκία εξάγει την οικονομική της κρίση. Για πρώτη φορά έχουμε αυτή την ένταση και είμαστε τόσο δεδομένοι στους συμμάχους μας, οι οποίοι μας λένε, βρείτε τα. Θα είμαστε μόνοι μας. Η Τουρκία έχει μια καλά μελετημένη στρατηγική. Εμείς πρέπει να απαιτήσουμε από τους συμμάχους μας ξεκάθαρες θέσεις, με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι συμμαχία να τηρείς ίσες αποστάσεις".

Βασικά σημεία της παρέμβασης Τσίπρα:

Η πανδημία ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ.

Κοβιντοποιήθηκαν τα νοσοκομεία μας.

Η ανασυγκρότηση απαιτεί πόρους και θεσμικό προσανατολισμό.

Να στηρίξουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως κάναμε με τις 128 ΤΟΜΥ που δημιουργήσαμε ως κυβέρνηση.

Θέλουμε να τις κάνουμε 380 σε όλη την Ελλάδα.

Προσλήψεις, ανακατανομή πόρων και κίνητρα- κυρίως για την περιφέρεια- για τους γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Στα 2.000 ευρώ εισαγωγικός μισθός στους γιατρούς κι ανάλογες αυξήσεις στους υπόλοιπους.

Έγκλημα της τρόικας που ενέταξε τους γιατρούς στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Υπήρξε μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας.

Να πάμε σε λελογισμένη αύξηση δαπανών.

Ψηφιοποίηση στοιχείων ασθενών, ατομικός φάκελος, διασυνδεσιμότητα του συστήματος, τηλεματική, οικογενειακός γιατρός, κινητές και σχολικές μονάδες υγείας, κατ' οίκον νοσηλεία, εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο, οδοντιατρική περίθαλψη γιατρών, να επενδύσουμε στην πρόληψη, όχι σε ένα νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα, αλλά σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα.

Δεν πρέπει η πολιτεία να έχει εκδικητική συμπεριφορά απέναντι στις μερικές χιλιάδες μόνο ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Η έκθεση Τσιόδρα- Λύτρα ήταν μια κραυγή αγωνίας.

Παρεξηγημένος ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Μοίρασε δίκαια τα βάρη και προχώρησε μεταρρυθμίσεις, όπως το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο για όλους, που έπρεπε να προχωρήσουν εδώ και δεκαετίες.

Παραδέχομαι ότι ήταν υπέρογκες οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μας τις επέβαλε η τρόικα.

Κι ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα χάρη στο νόμο Κατρούγκαλου είναι βιώσιμο μέχρι τη δεκαετία του 2070.

Ανήθικο και παράνομο να κατακρεουργήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας για να ωφεληθούν οι ιδιώτες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάλυψε τη μαύρη τρύπα που γεννά με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με το αποθεματικό που είχαμε για τη 13η σύνταξη, τρία δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ