ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Διάχυτη η ανησυχία για απειλή της Ρωσίας και σε άλλες χώρες πέραν της Ουκρανίας

Παναγιωτόπουλος: Διάχυτη η ανησυχία για απειλή της Ρωσίας και σε άλλες χώρες πέραν της Ουκρανίας
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Εν μέσω έντασης ενημερώνει τη Βουλή για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ρωσικής απειλής και σε άλλες χώρες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε μάλιστα, ότι η ανησυχία είναι διάχυτη και στο ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό συζητείται η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής διάταξης του Οργανισμού.

«Ενεργοποιούμε σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης. Είναι διάχυτη η ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι της εδαφικής ακεραιότητας και άλλων συμμάχων και έτσι αποφασίστηκε και επεξεργάζεται η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ. Προχωράμε σε σταδιακή ανάπτυξη δυνάμεων σε αμυντική διάταξη σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στην τελευταία συνεδρίαση το Συμβούλιο υιοθέτησε πρόσθετο πακέτο συνδρομής με το συνολικό να διαμορφώνεται στα 2 δις ευρώ», είπε ο κ. Παναγιώτοπουλος και πρόσθεσε πως όποιος στέλνει αμυντικό υλικό αποζημιώνεται και πως η Ελλάδα έχει ζητήσει αποζημίωση για το υλικό που παρείχε.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν για άλλη μια φορά κατηγορηματικός ότι το υλικό που έχει αποσταλεί δεν μειώνει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας, καθώς πρόκειται για αποθέματα σε αποθήκες τρίτης γραμμής των ΕΔ, όπως είπε.

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με τη Γερμανία για αντικατάσταση οχημάτων μάχης με πιο σύγχρονα γερμανικά. Σε αυτά που σκεφτόμαστε να στείλουμε είναι δύσκολη η εξεύρεση ανταλλακτικών και δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός τους. Δεν ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις σύγχρονης μάχης. Δεν έχουν σύγχρονο σκοπευτικό σύστημα. Δεν είναι δυνατή η ανακατασκευή τους. Στον αντίποδα τα γερμανικά εχει αποδειχθεί επιτυχημένο όχημα», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε ότι είναι άδικη η κριτική της.

«Αδικεί την προσπάθεια του ΥΠΕΘΑ για θωράκιση των ΕΔ να μας λέτε ότι πάμε να απογυμνώσουμε τα νησιά και άμυνα μας. Αν είναι δυνατόν. Αυτή την εικόνα σας δίνουν οι ενέργειές μας. Θα διώξουμε μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα και ξαφνικά θα είναι γυμνά νησιά αυτό λένε κάποιοι ακόμα και αν τα αντικαταστήσουμε με πιο σύγχρονα», ανέφερε σε υψηλούς τόνους.

Κάλεσε δε, τα κόμματα να αντιληφθούν την αβεβαιότητα των στιγμών. «Ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει αλλάξει δραματικά. Πρέπει να τρέξουμε με αυτές τις αλλαγές. Ο κόσμος έχει γίνει ασταθής αβέβαιος και επικίνδυνος. Δεν μπορούμε να τηρήσουμε βολική και ανώδυνη πολιτική αποστάσεων. Δεν μπορούμε να μην μπλέξουμε στον καυγά. Όταν έχει πάρει φωτιά το βουνό δε μπορούμε να λέμε να σώσουμε το σπίτι μας», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους. Παρότι τα κόμματα συμφώνησαν να είναι ανοιχτή και όχι κεκλεισμένων των θυρών η συζήτηση, η απόφαση του Νίκου Παναγιωτόπουλου να μην αποκαλύψει τη λίστα των πυρομαχικών που εστάλησαν στην Ουκρανία, προκάλεσε ένταση.

Ο Γιώργος Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση για ανοιχτή συνεδρίαση για όσο διάστημα χρειάζεται προκειμένου να δώσει ο υπουργός τη "λίστα". Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος επέμεινε ότι πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να τεθούν στη διάθεση τους σε συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Το επιχείρημα να έρθετε στο γραφείο δεν είναι κοινοβουλευτική διαδικασία... Τα στοιχεία τα ξέρει η ουκρανική πρεσβεία, τα ξέρει η Γερμανία, οι ΗΠΑ, δεν ξέρω αν τα ξέρει κι η Τουρκία και η Ρωσία... όλοι τα ξέρουν λεπτομερέστατα», σχολίασε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Δεν σας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στο μέτωπο σας ενδιαφέρει πόσα κιβώτια στείλαμε…», αντέτεινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Γερμανία επανέλαβε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί τεχνικοί όροι, όπως ο αριθμός των τεθωρακισμένων που θα παραχωρηθούν που θα πρέπει να είναι ίδιος με αυτά που θα τα αντικαταστήσουν. Επίσης, να είναι απολύτως έτοιμα επιχειρησιακά και να υπάρξει χρονισμός, καθώς η Ελλάδα ζητά να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενού. Ακόμη, ανέφερε πως θα πρέπει να προηγηθεί εκπαίδευση προσωπικού και επίλυση ζητημάτων για τη συντήρηση, καθώς -όπως είπε- «δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί», ενώ μαζί με την απόκτηση οχημάτων πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για πυρομαχικά και να υπάρξει απευθείας ανταλλαγή χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Γιώργος Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ότι ταυτίζεται με την πιο αντιρωσική πολιτική και αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ υπέρ της Ελλάδας. «Υπάρχουν συμφέροντα σε εταίρους να έχουν “γυμνά” τα νησιά μας. Είστε σίγουρος ότι όλες οι χώρες των συμμάχων μας θέλουν να μπορούν να αμύνονται τα νησιά; Η μοίρα αυτού που του λένε ότι ο γάιδαρος πετάει και αυτός λέει πετάει στο τέλος είναι να γίνεται καρπαζοεισπράκτορας», ανέφερε και σημείωσε πως πέρυσι ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια. Διερωτήθηκε δε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα εάν μπορούμε με τη στάση μας να πετάξουμε και αυτό αλλά και τη ρωσική στάση στο Κυπριακό.

Την επιτροπή ενημερώνουν αυτή την ώρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Υπαρχηγός Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής παλαιών τεθωρακισμένων με νέα εκτιμώντας ότι αυτό θα αναβαθμίσει την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ