ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Αντιμετωπίζουμε το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με αποφασιστικότητα

Οικονόμου: Αντιμετωπίζουμε το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με αποφασιστικότητα
O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην τουρκική προκλητικότητα, στα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας αλλά και οικονομικές παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές που προκαλεί έχει καταφέρει ήδη καταλυτικές γεωπολιτικές αλλαγές και σοβαρές οικονομικές παρενέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τροφοδοτεί τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις, δημιουργεί κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας και συρρικνώνει την ανάπτυξη. Παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την εφαρμογή του ευρύτερου σχεδίου που έχει για την πατρίδα. Και φυσικά συνεχίζουμε την προσπάθεια για να είμαστε δίπλα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την εισαγόμενη ακρίβεια» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Επίσης ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας. «Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει προϋπολογίσει και διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών ισούται με το 3,7% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών που εξέτασε η συγκεκριμένη μελέτη και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση».

Αναφορά έκανε και στο δημογραφικό, με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Το δημογραφικό είναι μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας. Είναι η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι συνιστά ωρολογιακή βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να το απενεργοποιήσουμε έγκαιρα, με στοχευμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος και συνέχισε.

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης η μείωση των Ελλήνων υπολογίζεται σε 450.000 άτομα. Για να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, αρκεί να αναλογιστούμε ότι πριν από 50 χρόνια, το 1962, μόλις το 8% του ελληνικού πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών, ενώ το 26% ήταν κάτω των 14 ετών. Σήμερα το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ μόλις το 14% είναι κάτω των 14. Με αυτούς τους ρυθμούς το 2050 η χώρα μας θα έχει λιγότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους, με τον ένα στους τρείς να είναι άνω των 65 ετών».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε: Αντιμετωπίζουμε το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός αναδεικνύει την τουρκική προκλητικότητα με τεκμήρια», τονίζοντας πως «η δική μας πολιτική είναι πολιτική αρχών».

Σε ερώτηση για την εκτίναξη του πληθωρισμού είπε: διαχειριζόμαστε κρίση, είμαστε εδώ για να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο προσφυγικό και τις πρόσφατες καταγγελίες του διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλου προς το λιμενικό: «Ο κ. Αποστολόπουλος δυσφημεί την Ελλάδα. Προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη και με τον κ. Κούλογλου και με τον κ. Τσίπρα. Όταν ακούμε ότι το ελληνικό λιμενικό πετά ανθρώπους στη θάλασσα και αφαιρεί τα κινητά από τους πρόσφυγες, αυτό για εμάς δεν είναι εντάξει. Είμαστε κράτος δικαίου, σώζουμε ζωές»

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ