ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Θεσσαλονίκης: Στα χέρια του Σολτς τα νέα τεκμήρια του τουρκικού αναθεωρητισμού

Σύνοδος Θεσσαλονίκης: Στα χέρια του Σολτς τα νέα τεκμήρια του τουρκικού αναθεωρητισμού
Η Αθήνα δεν επιδιώκει την ραγδαία κλιμάκωση στην οποία καταφεύγει η Άγκυρα, να ρίξει τη σκιά της στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης AP Photo

Η αλλαγή διπλωματικής πίστας στη συμμαχική υποστήριξη της ελληνικής κυριαρχίας με ένα καθαρό όσο και ισχυρό μήνυμα από τον Όλαφ Σόλτς αλλά και από τον Σάρλ Μισέλ, απέναντι στο αμόκ αναθεωρητισμού που έχει καταλάβει την τουρκική ηγεσία, ξεπροβάλει ως μια από τις επιδιώξεις της Αθήνας στη Διαβαλκανική Σύνοδο, η αυλαία της οποίας ανοίγει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Το έμπλεο απειλών, τελεσίγραφο, το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμπαλάρισε επικοινωνιακά στο Twitter με την ελληνική μετάφραση του, θα προστεθεί μαζί με την απεικόνιση της Γαλάζιας Πατρίδας, και τους υπόλοιπους χάρτες, στον κατάλογο των τεκμηρίων του τουρκικού αναθεωρητισμού, και αποτελούν την εργαλειοθήκη της ελληνικής διπλωματίας. Ταυτόχρονα θα δώσουν και τη βάση για αυτήν την πτυχή των επαφών του πρωθυπουργού με τους υψηλούς προσκεκλημένους και δη τον Γερμανό Καγκελάριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τους προβολείς στα αίτια της τουρκικής έξαρσης:

«Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται». Σχεδόν ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξέθετε την κίνηση Ερντογάν να εκστομίσει στα ελληνικά τις απειλές εναντίον της χώρας μας:

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα και χωρίς να κρύβει την ενόχληση του για την ενίσχυση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στην ελληνική επικράτεια, εξέφρασε με ωμό τρόπο τις ελληνικές απειλές:

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Αφού ανακάλυψε παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, σε Θράκη, Κω και Ρόδο, επέμεινε στους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών: «Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργός, απηύθυνε κάλεσμα για εθνική συσπείρωση, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, το οποίο βρήκε ανταπόκριση από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχίας, μάλιστα πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τον Τούρκο Πρόεδρο, απαντώντας στην ρητορικής επιθετικότητα, στα τουρκικά:

«Η Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της από κάθε είδους απειλές. Ας σταματήσουμε λοιπόν την πρόκληση και ας επιστρέψουμε στον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο. Η απάντηση στην οικονομική κρίση που όλοι αντιμετωπίζουμε δεν είναι ο ακραίος εθνικισμός».

Η Αθήνα, πάντως, δεν επιδιώκει την ραγδαία κλιμάκωση στην οποία καταφεύγει η Άγκυρα, να ρίξει τη σκιά της στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν σκοπεύει να «τουρκοποιήσει» τη Διαβαλκανική όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η Σύνοδος αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και «ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της περιοχής».

Υπενθυμίζουν ότι η Διαβαλκανική Σύνοδος, είναι το μοναδικό σχήμα περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Στόχος είναι ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας αλλά και η προετοιμασία των συμμετεχόντων για την ενσωμάτωση στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Μια προοπτική την οποία και το Βερολίνο υποστηρίζει.

Για τον πρωθυπουργό είναι επίσης ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Ιουνίου και αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια - η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των οποίων αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας- αλλά και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ