ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνες ακροβασίες της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου - Νέες απειλές Ερντογάν

Επικίνδυνες ακροβασίες της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου - Νέες απειλές Ερντογάν
INTIME

Σε πορεία κλιμακούμενης έντασης βρίσκεται η Τουρκία, έχοντας θέσει στο επίκεντρο τα νησιά του Αιγαίου. Η επιθετική ρητορική κορυφαίων υπουργών, αλλά και του ίδιου του Τούρκου προέδρου, συνοδεύεται από τουρκικά δημοσιεύματα που συμβάλλουν στο «χτίσιμο» ενός αφηγήματος κατά της Ελλάδας.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ απείλησε τη χώρα μας θυμίζοντας την Μικρασιατική Καταστροφή.

Συγκεκριμένα, από την πόλη Βαν ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια», ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία έστειλε μήνυμα με την άσκηση Efes και πως η Ελλάδα το έλαβε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε τα όσα συμφώνησαν οι δυο τους στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, καθώς μίλησε αρνητικά για την Τουρκία στις ΗΠΑ.

Προηγήθηκε ενορχηστρωμένη «επίθεση» του τουρκικού Τύπου την Κυριακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φιλοκυβερνητική Milliyet, η οποία γράφει πως η Τουρκία διεκδικεί 22 νησιά «με τη δύναμη της Λωζάννης». Μάλιστα υποστηρίζει πως ορισμένα από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Άγκυρα λόγω της στρατιωτικοποίησής τους είναι η Ρόδος, η Χίος και η Μυτιλήνη.

Με τη σειρά της, η Yeni Safak αναφέρει πως 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία». Τονίζει δε, πως μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Το εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζει, επίσης, πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννέα νησιών (!) και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνον το δικαίωμα χρήσης. Ανάμεσα στα εν λόγω νησιά είναι –όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα- η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία και η Ρόδος.

Τα δημοσιεύματα αυτού του τύπου έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ και στα τουρκικά κανάλια οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την «ελληνική επιθετικότητα στο Αιγαίο».

Ο τουρκικός Τύπος βρίσκεται σε συντονισμό με το αναθεωρητικό δόγμα Ερντογάν, που άρχισε να προβάλλεται με ένταση την επομένη της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και των συζητήσεων που έγιναν στην Ουάσινγκτον σχετικά με την απομάκρυνση του ενδεχόμενου να πωληθούν F-16 στην Τουρκία και υπέρ της πιθανότητας να προμηθευτεί η Ελλάδα F-35.

Η Άγκυρα απειλεί πως θα περάσει στην επόμενη φάση των διεκδικήσεών της για τα ελληνικά νησιά, όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας: «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν αυτό χρειαστεί».

Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Efes, που προέβλεπε σενάρια απόφασης σε ακτές, δήλωσε ότι «καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, που είναι σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω».

Στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας από την Αθήνα

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές απαντούν νηφάλια στα προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πρόκειται να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη.

Κουμουτσάκος: «Εφαρμόζεται ένα εγχειρίδιο πορείας προς κρίση»

«Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό χτίζει μια πορεία προς μία ένταση και κρίση. Θα έλεγα πως εφαρμόζεται ένα εγχειρίδιο πορείας προς κρίση» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Η θέση η δική μας είναι ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, με δεδομένη και τη γενικότερη επεκτατική στάση της Τουρκίας. Να αισθάνονται ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες, γιατί κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει, δηλαδή ετοιμαζόμαστε και για το πιο δύσκολο σενάριο» σημείωσε, θεωρώντας πιθανό, όλες οι ενέργειες της Τουρκίας να κρατηθούν σε ένα πλαίσιο ακραίας ρητορικής και μόνο.

Όσον αφορά στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών που επαναφέρει μετ΄επιτάσεως η Τουρκία, απαντά: «Ούτε βότσαλο δεν διαπραγματευόμαστε όσον αφορά αυτές τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας».

Τη θέση του ότι η Τουρκία εφαρμόζει ένα εγχειρίδιο κλιμάκωσης της κρίσης της εξήγησε ως εξής: «Πριν από ενάμιση χρόνο η Τουρκία έθεσε ένα θέμα στο τραπέζι – αφοπλίστε τα νησιά γιατί εάν δεν το κάνετε αμφισβητούμε την ελληνική κυριαρχία επ΄αυτών – που γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει ή να συμβιβαστεί ποτέ γιατί είναι ζωτικό θέμα ασφαλείας και εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία όμως επιμένει σε αυτό. Όσο επιμένει προσπαθεί να διαμορφώσει μία εντύπωση ότι εμείς είμαστε οι αδιάλλακτοι διότι δεν συζητάμε το θέμα που έβαλε.

»Το επόμενο βήμα είναι η προσωποποίηση της αντιπαράθεσης. Οι δηλώσεις Ερντογάν κατευθείαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και μάλιστα με ιδιαίτερα ενοχλητικούς όρους, προσωποποιεί την αντιπαράθεση, με ανάλογες επιθέσεις και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον υπουργό Εξωτερικών. Φεύγει από το αόριστο στα μάτια της κοινής γνώμης, συμφέροντα κ.λ.π και μετά την προσωποποίηση της αντιπαράθεσης, οι δηλώσεις που ακολουθούν είναι δηλώσεις και ενέργειες δαιμονοποίησης της χώρας. [...]

»Ξαφνικά Παρασκευή βράδυ γίνεται διάβημα προς τον Έλληνα Πρέσβη και εμφανίζεται ως έκτακτη είδηση στα δελτία της Τουρκίας "ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει και φιλοξενεί τρομοκράτες" και δραματοποιείται περαιτέρω η κατάσταση – ένα διάβημα εκ του μη όντος που μας άφησε όλους έκπληκτους – εμφανίζεται ως έκτακτη είδηση στη γείτονα. Επιπρόσθετα δαιμονοποιείται η χώρα με όλη αυτή την παραφιλολογία ότι εμείς σπρώχνουμε και πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο και ότι εξοπλιζόμαστε στα νησιά για να της επιτεθούμε.»

Το τελευταίο το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι ένα βήμα προς πρακτικές ψυχολογικού πολέμου είναι το tweet στα ελληνικά, που έρχεται ο ίδιος ο Ερντογάν και βάζει τα θέματα αδιαμεσολάβητα προς τον ελληνικό λαό: «Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο».

«Αυτό είναι ένα εγχειρίδιο κλιμάκωσης και κτισίματος ατμόσφαιρας κρίσης» επανέλαβε και επισήμανε ότι «η θέση η δική μας είναι ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, με δεδομένη και τη γενικότερη επεκτατική στάση της Τουρκίας».

Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την εκτίμηση, ωστόσο, ότι όλες οι ενέργειες της Τουρκίας θα κρατηθούν σε ένα πλαίσιο ακραίας ρητορικής και μόνο, αλλά όπως επισήμανε «εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για την άλλη εκδοχή του να μην μείνει σε ρητορική». Όπως σημείωσε, έχει βάση αυτό που ακούγεται σε αναλύσεις «πως όλα όσα γίνονται είναι για εσωτερικούς λόγους της Τουρκίας», όμως επισήμανε πως «δεν είναι το μόνο εργαλείο με το οποίο πρέπει να αναλύσουμε τα πράγματα».

Σε αυτό που έδωσε ιδιαίτερη βάση είναι πως «στην Τουρκία το σύνολο του πολιτικού συστήματος αντιπολίτευση και συμπολίτευση, Ερντογάν και τα άλλα κόμματα, έχουν μπει σε ένα σπιράλ εθνικιστικής ρητορικής , που ο ένας παρασύρει και τραβάει τον άλλο. Δεν υπάρχει αντίβαρο» ανέφερε.

Το ότι βρισκόμαστε σε μία κορύφωση της προκλητικότητας, είναι γεγονός σημείωσε, όμως «πάντα η Τουρκία έχει μια στρατηγική αναθεωρητική. Αυτή η στρατηγική δεν εξαρτάται από εσωτερικούς λόγους. Οι εκφάνσεις αυτής της στρατηγικής εξαρτώνται από εσωτερικούς λόγους και τώρα έχουμε μια κορύφωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ