ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Η Αθήνα ετοιμάζεται για νέο διπλωματικό σπριντ

Τουρκική προκλητικότητα: Η Αθήνα ετοιμάζεται για νέο διπλωματικό σπριντ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παλαιότερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες INTIME

Με την Άγκυρα να επιμένει στη ρητορική επιθετικότητα, τις επικοινωνιακές παγίδες και τα fake news με επίκεντρο τον Έβρο, η Αθήνα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ελληνική αντίδραση έναντι κάθε εχθρικής ενέργειας και ξεκινάει νέο διπλωματικό… σπριντ με τερματισμό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Στο μεσοδιάστημα, η ελληνική διπλωματία έχει καλλιεργήσει το έδαφος ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να περάσει από την κρησάρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, αψηφώντας τα καθαρά μηνύματα ακόμη και του Βερολίνου, θα σημάνει και τη συμπερίληψη καταδικαστικής αναφοράς στο κείμενο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Στις Βρυξέλλες, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η άνευ προηγουμένου τουρκική επιθετικότητα είναι κατεξοχήν ευρωτουρκικό ζήτημα, όπως το επεσήμανε άλλωστε και κατά τα πρόσφατα διαδοχικά τετ - α - τετ που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Περαιτέρω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να προσθέσει στη διπλωματική «οχύρωση» και στοιχεία έντονου συμβολισμού, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Λευκωσία, για το Συνέδριο του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Την ίδια ώρα, η προγραμματισμένη η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει συντονιστικό χαρακτήρα ενόψει του ραντεβού των Ευρωπαίων Ηγετών στις 23 και 24 Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει και το βήμα για την επανεκπομπή ξεκάθαρων μηνυμάτων για το Κυπριακό, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την προκλητική παρουσία Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα αλλά και συνολικά για την έκνομη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ.

Και από αυτό το τετ-α-τετ πάντως θα επικαιροποιηθεί με νέες αποδείξεις ο φάκελος με τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας, ο οποίος θα αποτελέσει την τεκμηρίωση των ελληνικών και ελληνοκυπριακών θέσεων στο ραντεβού των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, στις 28 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, όπως εκτιμούν συνομιλητές του, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξει εκ νέου τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που ελλοχεύουν οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Αναπόδραστα αυτή η παρουσίαση, κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, θα συνοδεύεται από την αντιπαραβολή με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, στο τόξο σταθερότητας που εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη έως στην αραβική χερσόνησο.

Από ελληνικής πλευράς, πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον εάν στο νατοϊκό τερέν, η αμερικανική πλευρά θα επιλέξει να ανοίξει το δίαυλο της απευθείας επαφής του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για το ίδιο ορόσημο πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει εκφράσει δημόσια την επιθυμία του να ξανασυναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ