ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ - Γιαννακοπούλου: Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αποδίδουν

ΠΑΣΟΚ - Γιαννακοπούλου: Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αποδίδουν
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ένα συνολικό σχέδιο και σε τολμηρά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, παρ όλο που υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος». Αυτό τόνισε την Τρίτη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις». 

Η κυρία Γιαννακοπούλου, επισήμανε ότι για το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφονται περίπου ένα δισεκατομμύριο υψηλότερα φορολογικά έσοδα.

«Την ίδια ώρα η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων δοκιμάζεται καθημερινά και μειώνεται. Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους. Ο πληθωρισμός τον μήνα Μάιο να έχει φτάσει στο 11,4% και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αποδίδουν, είναι καθυστερημένα και καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει», είπε.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, είπε η κυρία Γιαννακοπούλου, έχει θέσει μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση, όπως γιατί αφού υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μέτρα από την υπεραπόδση φόρων, λόγω των ανατιμήσεων, αυτά δεν αξιοποιείται σε δραστικά μέτρα όπως είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Κάτι, που όπως τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «επιτρέπεται και από την εργαλειοθήκη της ΕΕ»

Αναρωτήθηκε τι γίνεται με τους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας, σημειώνοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να πήγε στα διυλιστήρια αλλά δεν μας είπε εάν προέκυψε κάτι ή ήταν απλά μια επικοινωνιακή κίνηση. Κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει πραγματικά ολιστικά μέτρα για την ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών, όπως είναι οι προτάσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ εδώ και μήνες.

Η ίδια κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αθετήσει την προεκλογική της υπόσχεσή για επαναφορά του ΕΚΑΣ, που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την τουριστική κίνηση ανέφερε πως μακάρι να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ότι αυτός θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019, αλλά «δυστυχώς, διακοπές "γιοκ" για την μέση οικογένεια που έχει πολλά μεγαλύτερα προβλήματα να διαχειριστεί και είναι δυσάρεστο η Ελλάδα να γεμίζει με τουρίστες του εξωτερικού και να αδειάζει από τουρίστες του εσωτερικού».

Η κυρία Γιαννακοπούλου, σχετικά με το νομοσχέδιο είπε πως ο βασικός στόχος, όπως αναδείχθηκε, «είναι η σταδιακή αποεπένδυση του δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες» αλλά «πως θα γίνει αυτό και με ποιο τίμημα;» Αυτή, σημείωσε, «οφείλει να γίνει με κανόνες και όχι στην λογική της δωρεάς ή του ξεπουλήματος, γιατί μιλάμε για κρατικά χρήματα και κρατική περιουσία. Και αυτό δεν γίνεται με βιβλίο προσφορών και δυνατότητες περί μιας "εύλογης" αγοράς μετοχών που μπορεί να είναι και κάτω και από αυτές της αγοράς τους και του Χρηματιστηρίου» Κανείς, πρόσθεσε η βουλευτής, «δεν θα ήθελε να επαναληφθεί η ζημία της Πειραιώς». Διαφώνησε με τις διατάξεις που αφορούν το συνεγγυητικό κεφάλαιο και για την προστασία από παράτυπους διορισμούς τις διοικήσεις των τραπεζών. Χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τις διατάξεις για τον ΟΔΔΗΧ.

Σχετικά με την τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ, είπε πως «σας είχαμε προειδοποιήσει πως η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλάβατε ως κυβέρνηση της ΝΔ το 2020 θα ήταν ατελέσφορη και σήμερα αποδεικνύεται που την εντάσσεται σε ένα ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης, παρ' όλο που οι τιμές του νικελίου είναι πολύ αυξημένες. Η πολιτική σας είναι να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ και προφανώς είναι επιλογή σας να προχωρήσετε σε απολύσεις» και απαξίωσή της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε στις παρατηρήσεις της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ότι «πρώτον, σχετικά με την τιμή διάθεσης των τραπεζικών μετοχών αυτός ήταν Νόμος της 7ης/4/2014 της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τον οποίο τον είχατε και εσείς προσυπογράψει, τώρα παίρνετε πίσω την υπογραφή σας; Σχετικά με τις διατάξεις για τις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών, αυτός είναι Νόμος του 2012, που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και μετά ο Νόμος αυτό επικαιροποιήθηκε από τον κ. Τσακαλώτο με τον Ν. 4456/2017. Αλήθεια, κροϊδευόμαστε σε αυτή την Αίθουσα; Τρίτον, σχετικά με την ΛΑΡΚΟ, το σχέδιο που υλοποιούμε είναι το σχέδιο που είχαμε υποβάλλει στην ΕΕ, το 2014, τότε που η κυβέρνηση είχε κορμό τη ΝΔ και συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ».

H κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά την έναρξη της τοποθέτησής της στην Ολομέλεια αναφέρθηκε και στην απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα λέγοντας πως «με θέρμη, αφοσίωση υπηρέτησε για πάνω από 30 χρόνια τον χώρο του Πολιτισμού» ενώ στα χρόνια της θητείας της στην Εθνική Πινακοθήκη «αναβάθμισε το έργο της και είμαστε ευγνώμονες για αυτό»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ