ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις, κόντρες και «καρφιά» για την τοποθέτηση Νικολοπούλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αντιδράσεις, κόντρες και «καρφιά» για την τοποθέτηση Νικολοπούλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η τοποθέτηση της Χαρίκλειας Νικολοπούλου εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και «καρφιών» του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η τοποθέτηση της Χαρίκλειας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Αφορμή στάθηκε η επιστολή του νυν προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανού προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία, σύμφωνα με βουλευτές, αφήνει αιχμές εναντίον της κ. Νικολοπούλου που εργάζεται στην ίδια Επιτροπή ως διευθύντρια, για καθυστερήσεις σε υποθέσεις έρευνας που αφορούν κυρίως στις τράπεζες.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Λιανού επικρίθηκε έντονα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που πρότεινε την κ. Νικολοπούλου για τη θέση της αντιπροέδρου, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και αντιθεσμική» κίνηση.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, ότι κινείται στα «όρια των θεσμών», καθώς ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει ο εκάστοτε πρόεδρος να συναποφασίζει με την πολιτική ηγεσία για το πρόσωπο του αντιπροέδρου.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιαστεί από οποιονδήποτε πρόεδρο», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε σύνηθες και νομοθετικά επιβεβλημένο οι πρόεδροι των ανεξάρτητων αρχών να έχουν συμβουλευτικό ρόλο για τα πρόσωπα που συνθέτουν τις αρχές, ενώ ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέμεινε ότι τίθεται θέμα συνεργασίας μεταξύ των δύο προσώπων στην Αρχή Ανταγωνισμού.

Η τοποθέτηση της Χαρίκλειας Νικολοπούλου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ