ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόρτα» σε Ερντογάν από Γερμανία: Η επιθετική ρητορική και οι παραβιάσεις δεν βοηθούν το διάλογο

«Πόρτα» σε Ερντογάν από Γερμανία: Η επιθετική ρητορική και οι παραβιάσεις δεν βοηθούν το διάλογο
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo / Burhan Ozbilici

Συστάσεις σε αυστηρούς τόνους απύθυνε το Βερολίνο στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως η επιθετική ρητορική και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι αφορμή για ανησυχία.

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε συγκεκριμένα την Τετάρτη 15 Ιουνίου εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:

«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ:

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Νέα πρόκληση Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας την Τετάρτη, αυτή τη φορά μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην άσκηση EFES 2022 αλλά και στους εορτασμούς για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στην οποία είπε πως έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 560.000 άνθρωποι.

«Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», ανέφερε.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρόθυμα μας βάζει απέναντί της», είπε και έκανε αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να κοιτάξει το παρελθόν τονίζοντας πως «αν η Ελλάδα επιμείνει, αυτό θα πάρει από εδώ και στο εξής».

Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι κομπάρσος των ξένων δυνάμεων».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή απονομής των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται» και «υπ' αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου πωςισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος και αυτή τη σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω».

Μητσοτάκης:«Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο και το παράνομο»

«Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν τέσσερις φορές και στα τρία χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω δει πάρα πολλές διακυμάνσεις της έντασης. Είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, «η Ελλάδα θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», ξεκαθάρισε.

Η Αθήνα ετοιμάζεται για νέο διπλωματικό σπριντ

Με δεδομένη την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική από τον Πρόεδρο Ερντογάν και Τούρκους αξιωματούχους, η Αθήνα από την πλευρά της διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ελληνική αντίδραση έναντι κάθε εχθρικής ενέργειας και ξεκινάει νέο διπλωματικό… σπριντ με τερματισμό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Στο μεσοδιάστημα, η ελληνική διπλωματία έχει καλλιεργήσει το έδαφος ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να περάσει από την κρησάρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, αψηφώντας τα καθαρά μηνύματα ακόμη και του Βερολίνου, θα σημάνει και τη συμπερίληψη καταδικαστικής αναφοράς στο κείμενο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Στις Βρυξέλλες, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η άνευ προηγουμένου τουρκική επιθετικότητα είναι κατεξοχήν ευρωτουρκικό ζήτημα, όπως το επεσήμανε άλλωστε και κατά τα πρόσφατα διαδοχικά τετ - α - τετ που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Τουρκική προκλητικότητα: Η Αθήνα ετοιμάζεται για νέο διπλωματικό σπριντ

Μηταράκης: Μετανάστες μεταφέρονται στον Έβρο με αυτοκίνητα της τουρκικής χωροφυλακής

Για σκηνικό αυξανόμενης έντασης που στήνει στον Έβρο η Τουρκία, έκανε λόγο και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας παραμένουν χαμηλές.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης στον ΣΚΑΪ, καθώς η «στάθμη του Έβρου έχει υποχωρήσει και σχηματίζονται νησίδες, τοποθετούνται εκεί μετανάστες με τη βοήθεια της Τουρκίας προκειμένου μετά η Ελλάδα να ψάξει να τους βρει».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «υπάρχει πλήρης ανοχή των τουρκικών αρχών και πολλές φορές μετανάστες μεταφέρονται με αυτοκίνητα της τουρκικής χωροφυλακής». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «υποδέχεται αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και εφαρμόζει αυστηρή πολιτική αποτροπής των εισόδων».Ο υπουργός Μετανάστευσης διέψευσε κατηγορηματικά τα περί push back από τις ελληνικές αρχές, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα και πως τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για το θέμα, βασίζονται σε πηγές της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μηταράκης: Μετανάστες μεταφέρονται στον Έβρο με αυτοκίνητα της τουρκικής χωροφυλακής

Αναστασιάδης: Δεν θα παρασυρθούμε στην αναθεωρητική πολιτική του Τούρκου προέδρου

Να σημειωθεί ότι μήνυμα στην Τουρκία, απέστειλε την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως όσα παρακολουθούμε από την Τουρκία αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην κατοικία τής πρέσβεως της Γαλλίας για να παρακαθίσει σε γεύμα με την ευκαιρία της λήξης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς, πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, είπε «με πίστη στο διεθνές δίκαιο βεβαίως και μέσω διπλωματικών ενεργειών» και τόνισε:

«Δεν μπορούμε να παρασυρθούμε ούτως ή άλλως σε μια αναθεωρητική ρητορική, την οποία υιοθετεί ο Τούρκος πρόεδρος χάρη των δικών του σκοπιμοτήτων.

Αναστασιάδης: Δεν θα παρασυρθούμε στην αναθεωρητική πολιτική του Τούρκου προέδρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ