ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός έχει πάντα διάθεση να συνομιλεί με τον Ερντογάν

Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός έχει πάντα διάθεση να συνομιλεί με τον Ερντογάν
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για τις τρέχοντες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, από τη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντικές νίκες στον τομέα της πανδημίας και της ακρίβειας, ενισχύοντας τους πολίτες.

Για την ΝΔ τόνισε «απαράβατη αρχή από την δημιουργία της είναι πως οικονομική πρόοδος υπάρχει για να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων. Είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός. Πρώτη μας μέριμνα ήταν και είναι οι λαϊκές ανάγκες».

Αναφορικά με τη χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup είπε πως: «Υπήρξε μια εξέλιξη ορόσημο για την πατρίδα μας. Αποφασίστηκε η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου. Ανοίγει έτσι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ο δρόμος για τον μεγάλο εθνικό στόχο που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανοίγοντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης όσων πλήττονται από την κρίση».

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εθνική επιτυχία, τόνισε καθώς «με τον τρόπο αυτό κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια και ανοίγει μια νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την πατρίδα για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών μας».

«Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τους θεσμούς»

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τους θεσμούς. Πρόκειται για μια εμφατική απάντηση στον λαϊκισμό και όσους νομίζουν πως το ρολόι της ιστορίας μπορεί να ξαναγυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων. Τα στοιχεία δείχνουν πως μαζί με την οικονομική πρόοδο η εμπιστοσύνη των πολιτών αποκαθίσταται, μια εμπιστοσύνη που είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες που περάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα όπως τόνισε και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος που πρωταγωνιστεί», συνέχισε.

«Το βλέμμα μας είναι συνεχώς στραμμένο στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης σε ενέργεια και καύσιμα

Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως πρώτη η Ελλάδα από τις χώρες της ΕΕ πήρε μέτρα στήριξης των πολιτών και θα συνεχίζει για όσο διαρκεί η κρίση.

«Το συνολικό ύψος της βοήθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την θωράκιση των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση αγγίζει το 3.7% του ΑΕΠ».

Υπενθυμίσε πως σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα, έως 600 ευρώ.

«Από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και με τη νέα δέσμη των παρεμβάσεων θα απορροφήσουμε το 70-90% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας», είπε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης ανακοίνωσε πως «τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί νέα παρέμβαση της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα καύσιμα. Στην παρέμβαση αυτή εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης της περιμέτρου των δικαιούχων όσο και το ύψος της ενίσχυσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μέσα στην ημέρα κατατίθεται η αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της Novartis.

Για τα ελληνοτουρκικά

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε: «Ο πρωθυπουργός έχει πάντα την διάθεση να συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και συμπεριφορές για να έχουν νόημα οι συναντήσεις αυτές. Η τουρκική συμπεριφορά σε λεκτικό επίπεδο και σε επίπεδο παραβιάσεων έχει αποκλίνει από αυτό. Ελπίζουμε να το καταλάβει η τουρκική πλευρά και να ξαναπιάσουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε στην τελευταία συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε πως δεν να προσθέσει κάτι για το θέμα αυτό.

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα πρέπει να ανησυχεί για τον τουρισμό λόγω της τουρκικής προκλητικότητας απάντησε πως η τάση που υπάρχει επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής και «δεν πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι επικρατεί στην χώρα πανικός. Έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική και σχέσεις με είμαστε μέλος διεθνών οργανισμών. Δεν προκαλούμε, δεν φοβόμαστε, δεν εφησυχάζουμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτώμενος για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε «πως για τη ΝΔ, η συμφωνία αυτή ήταν και είναι επιζήμια για την πατρίδα μας. Όταν ψηφιζόταν στη Βουλή κάναμε ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να αποτρέψουμε την υπογραφή της. Είχαμε καταθέσει και πρόταση μομφής. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης με απόλυτη σαφήνεια και ειλικρίνεια είχε τοποθετηθεί και είπε πως άπαξ επικυρωθεί, δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. Τα κράτη έχουν συνέχεια και δεσμεύονται από τις διεθνείς συμφωνίες που υπογράφουνε. Εκείνο που πρέπει να οφείλουμε να κάνουμε είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια να περιορίσουμε την ζημιά που μπορεί να υποστεί η χώρα ή τα εθνικά της συμφέροντα, υποχρεώνοντας τα μέλη που έχουν υπογράψει να τηρούν τους όρους που περιέχονται. Αυτό κάναμε, αυτό παρακολουθούμε σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουν οι χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βόρεια Μακεδονία».

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είπε πως «θα επιμείνουμε στην τακτική επιστροφής τους από τη Βρετανία, εξαντλώντας κάθε μέσο πειθούς, έχοντας με το μέρος μας την ιστορία και τα γεγονότα. Επιδιώκουμε την πιο ωφέλιμη λύση για την επανένωση των Γλυπτών στον τόπο μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ