ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζει το πρέσινγκ φιλίας η Τουρκία: Χαμηλοί τόνοι και «συμπάθεια» από τον Ακάρ και σήμερα

Συνεχίζει το πρέσινγκ φιλίας η Τουρκία: Χαμηλοί τόνοι και «συμπάθεια» από τον Ακάρ και σήμερα
(AP Photo/Olivier Matthys)

Για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, θετική ατζέντα και μείωση των εντάσεων έκανε λόγο –για δεύτερη ημέρα- ο υπουργός Άμυνας της Τουρκιάς, Χουλουσί Ακάρ, μετά τις ανάλογες αναφορές που έκανε και χτες κατά τη σύντομη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στο περιθώριο της συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Αφού κατηγόρησε «ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα» που κλιμακώνουν ένταση με τις πράξεις και τη ρητορική τους «λόγω φιλοδοξιών», τόνισε πως ως Τουρκία:

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε παραδεχόμενοι ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονα μας, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι θα επωφεληθούμε καλύτερα τον πλούτο αν είμαστε μαζί και ενωμένοι και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των χωρών μας».

Στο σημείο αυτό προσέθεσε:

«Θεωρούμε σημαντικό να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και απόστρατοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα που έχουμε εκφράσει».

Αναφερόμενος στο οξύ φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τους τέσσερις Έλληνες βουλευτές, κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη Τρίτη, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε:

«Κάναμε την ενημέρωση με πολύ προσεγμένη, ευγενική, διπλωματική γλώσσα χωρίς να προκαλέσουμε κανέναν. Η ουσία της ενημέρωσής μας ήταν η εξής:


Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Υπάρχει. Πώς θα το λύσουμε; Συζητώντας για αυτό, κάνοντας σχετικές διαβουλεύσεις, με διαδικασίες απεμπλοκής και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.


Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μιλώντας.


Αυτό είπαμε. Από την άλλη, εκείνοι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν από τους στόχους της συνάντησης, που κατά τα άλλα εξελισσόταν πολύ καλά, με αβάσιμες ερωτήσεις και σχόλια».

Η συνάντηση με Παναγιωτόπουλο

Η ανάγκη να υπάρξει μια αλλαγή επί τα κρείττω σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχαν την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ.

Στο σύντομο τετ-α-τετ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, από ελληνικής πλευράς, υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εστιάσουν στη θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος.

Από τουρκικής πλευράς μεταφέρθηκε ότι κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και να διατηρηθεί ο διάλογος για τη μείωση των εντάσεων».

Δεν πείθει την Αθήνα η επίθεση φιλίας

Η... επίθεση φιλίας του Χουλουσί Ακάρ στο τετ-α-τετ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο δεν είναι επαρκής για να γείρει τη ζυγαριά της ελληνικής διπλωματίας. Η Άγκυρα καλείται να αποδείξει ότι η προσπάθεια ενεργοποίησης των διαύλων επικοινωνίας δεν είναι μια προσχηματική κίνηση ενόψει των Συνόδων Κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Για την Αθήνα, τα βήματα προόδου εξαρτώνται «από τη συνέπεια και τη συνέχεια» που πρέπει να επιδειχθούν εμπράκτως από την τουρκική πλευρά, με διακοπή των εντάσεων, των λεκτικών επιθέσεων και των παραβιάσεων.

Αυτό είναι άλλωστε και το τρίπτυχο του μηνύματος που έχει διαβιβαστεί από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο προς τον Τούρκο ομόλογο του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία, θα βάλει ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί σε ευρωπαϊκό αλλά και σε ευρωατλαντικό επίπεδο.

Θα στρέψει τους προβολείς και στην αμετακίνητη ελληνική θέση για την επίλυση του Κυπριακού πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για μια διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδίας.

Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός και στα δυο σημαντικά ραντεβού εντός του Ιουνίου.

Επιμένοντας στην ευρωτουρκική διάσταση, ο κ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ιεραρχείται ως προτεραιότητα, η εξέταση της τουρκικής αναθεωρητικής ρητορικής.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει να υπάρξει σαφής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων.

Για την Άγκυρα, πάντως, επιδεινώνεται ο ευρωπαϊκός «πονοκέφαλος», μετά το χθεσινό ράπισμα του εκπροσώπου της Κομισιόν.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους(…). Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα», τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Επόμενος σταθμός, είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από τις 28 ως τις 30 Ιουνίου.

Το «παρών» αναμένεται ότι θα δώσουν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ευρωπαίοι «παίχτες κλειδιά» της συμμαχίας, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Όλαφ Σολτς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τον αρνητικό αντίκτυπο για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στο εσωτερικό της συμμαχίας από τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, μηνύματα σ’ όλους όσοι θέλουν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά στα Δυτικά Βαλκάνια έστειλε από την Αχρίδα ο Νίκος Δένδιας.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε., στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρου δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών».

Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο συζητήθηκε και στο Βερολίνο και ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Γερμανία και την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε:

«Συζητήθηκαν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο κίνδυνος νέας αστάθειας στη Συρία και η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο».

Ξεκάθαρη ήταν άλλωστε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ Νέντ Πράις, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά από Τούρκο δημοσιογράφο, διεμήνυσε πως:

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ