ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Λύση με δύο κράτη στην Κύπρο δεν μπορεί κι ούτε πρόκειται να γίνει ανεκτή

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Λύση με δύο κράτη στην Κύπρο δεν μπορεί κι ούτε πρόκειται να γίνει ανεκτή
INTIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η πρόταση περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορεί κι ούτε πρόκειται να γίνει ανεκτή έστειλε σήμερα από την Κύπρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το 2023 θα είναι έτος εκλογών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, και σημείωσε πως και οι δύο χώρες οφείλουν και πρέπει να πάνε μπροστα.

«Η διχοτόμηση δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Η πράσινη γραμμή είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρέβαλλε τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με την εισβολή του «Αττίλα» το 1974 στην Κύπρο.

«Χρέος μας είναι να μην καταστούν η Μαριούπολη και το Ντονέτσκ συνώνυμο των όσων συνέβησαν στην Κύπρο και ειδικότερα στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο»

«Σε έναν κόσμο όπου οι τεκτονικές πλάκες των συσχετισμών μετακινούνται, έχουμε χρέος, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες μας, να διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις. Το Κυπριακό να αναδειχθεί ως νέα προτεραιότητα στον χάρτη των καινούριων γεωπολιτικών και ενεργειακών δεδομένων. Και εκεί το εθνικό μας μέτωπο θα έχει και σταθερή στρατηγική αλλά και ευέλικτη τακτική. Και αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος. Έχουν θάρρος. Όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο, η δυνατή μας άμυνα, οι ισχυρές μας συμμαχίες, η βελτιωμένη εικόνα Ελλάδος και Κύπρου στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Όμως συζητούμε για να οικοδομούμε και είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, με καλή πίστη, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή μας».

«Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρός ελληνισμός σημαίνει και ισχυρή Κύπρος. Κάθε επιτυχία της Αθήνας γίνεται δύναμη στη Λευκωσία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είπε ότι το στοίχημα είναι να μην πάμε πίσω, να χτίσουμε επάνω στα θεμέλια που βάλαμε.

«Να μην περιοριστούμε στην διατήρηση της εξουσίας, αλλά να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια τους δύσκολους καιρούς που έχουμε μπροστά μας, που είναι ναρκοπέδιο. Και σε αυτό το ναρκοπέδιο ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη. Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα της κρίσης της καθήλωσης και του διχασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα το 2019 και μπήκε σε τροχιά ανάταξης, ενώ έκανε λόγο για προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, όπως η μεταναστευτική εισβολή στο Έβρο το 2020, η πανδημία, οι τουρκικές προκλήσεις και τώρα η ρωσική εισβολή και ενεργειακή κρίση που κλονίζουν τη σταθερότητα στον πλανήτη.

«Δεν υπήρξε άλλη ελληνική κυβέρνηση που διαχειρίστηκε τότες κρίσεις στα 3 χρόνια. Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία κάναμε πράξη το πρόγραμμα μας, μειώσαμε φόρους φέραμε επενδύσεις. Στηρίζουμε την κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και αυτονόητο. Αντιτάξαμε τον στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό, και τις δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια. Εάν επιμένω στη μάχη κατά της δημαγωγίας είναι γιατί εκεί βρίσκεται το σύνορο της προόδου και της συντήρησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στον ιδρυτή του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη τον οποίο χαρακτήρισε «σοφό διορατικό και συνετό ηγέτη που μόχθησε για το εθνικό ζήτημα συμβάλλοντας όσο κανείς στην ένταξη Κύπρου στην ΕΕ» και είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επανέφερε τη χώρα στην οικονομική ευημερία.

Παράλληλα, εξέφρασε τους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν τη Νέα Δημοκρατία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και ευχήθηκε στον Αβέρωφ Νεοφύτου σύντομα να γίνει ο νέος πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια εθνική θέση ότι δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Διαβεβαίωσε δε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε στο πλευρό των κατεχόμενων δήμων, στο δίκαιο αγώνα τους για την επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, εντός συνολικής και συμφωνημένης λύσης που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αδιαμφισβήτητο και δικαιολογημένα μεγάλο υλικό και συναισθηματικό βάρος των Βαρωσίων αναγνωρίζεται και από τις οικείες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου για την ευγενική και υψηλού συμβολισμού δωρεά της για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ