ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά ή θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά ή θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάϊ AP Photo

Δεν φαίνεται να έλαβε το μήνυμα από τη Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία, που προχώρησε σε νέα φραστική επίθεση, αυτή τη φορά μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάϊ.

«Εάν τα νησιά στο Αιγαίο δεν αποστρατιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Αυτό που τούς ενοχλεί είναι η ακλόνητη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάϊ, παρά το μήνυμα που είχε εκπέμψει νωρίτερα η ΕΕ ζητώντας από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», συνέχισε σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά (της Κύπρου), ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες», είπε ακόμη ο Φουάτ Οκτάι απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μιλώντας από τα κατεχόμενα ενώ στο πλευρό του βρισκόταν ο Ερσίν Τατάρ.

Μητσοτάκης: Σαφές το αίτημα της ΕΕ στην Τουρκία να σταματήσει τις αμφισβητήσεις κυριαρχίας

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας είπε ότι, «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Τουρκία να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η συζήτηση για την Τουρκία αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών κατά της 'Αγκυρας θα είναι αυστηρό.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίζουν τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση του στις 25 Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ