ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η δεύτερη φορά Αριστερά δεν θα έχει και μεγάλη σχέση με την πρώτη

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η δεύτερη φορά Αριστερά δεν θα έχει και μεγάλη σχέση με την πρώτη
Σε περίπτωση επικράτησης ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν θα απαρτίζεται από σημερινούς τομεάρχες του κόμματος ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Πολλές αναμένεται να είναι οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία όσο, όμως, και της κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο ίδιος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί η... δεύτερη φορά Αριστερά να είναι εντελώς διαφορετική από την πρώτη και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αυτοκριτική- πρώτη φορά σε τόσο έντονο βαθμό- για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης τη χρονική περίοδο 2015- 2019, την οποία έκανε μέσω της συνέντευξής του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις συμβουλές που δέχεται να αποστασιοποιηθεί από την πρώτη φορά Αριστερά, αφού είναι ακριβώς η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται πως αποτρέπει πολλούς δυσαρεστημένους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη -ιδίως προερχόμενους από το μεσαίο χώρο- να ψηφίσουν ή να ξαναψηφίσουν τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναζητά πολλά φρέσκα πρόσωπα, με προτίμηση στους νέους και στις γυναίκες, αλλά και στα μέλη του συμβουλευτικού think tank που έχει συγκροτήσει εδώ και κάποιους μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επικράτησης ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν θα απαρτίζεται από σημερινούς τομεάρχες του κόμματος.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του πρώην υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Αποστολάκη.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου τρίβουν τα χέρια τους για την υποτίμηση των εκλογών της απλής αναλογικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην ουσία τις έχει προσδώσει χαρακτηριστικά ευρωεκλογών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ και για το ενδεχόμενο τιμωρητικής τους ψήφου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, τον ελληνικό λαό δηλαδή, ο οποίος δεν επιθυμεί μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων αλλά βιώσιμη κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Αυτό σημαίνει πως μια χαλαρή ψήφος ή κι αποχή ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 διευκολύνει την προσπάθειά τους για κατάληψη της πρώτης θέσης, αν όχι και για κυβέρνηση ακόμα και μειοψηφίας υπό προϋποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ