ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για «Turkaegean»: Θα υπάρξει άμεσα προσφυγή της Ελλάδας

Οικονόμου για «Turkaegean»: Θα υπάρξει άμεσα προσφυγή της Ελλάδας
ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Η Ελλάδα αναμένεται να προσφύγει άμεσα στις αρμόδιες αρχές για το «Turkaegean» -δηλαδή το «τουρκικό Αιγαίο»- όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από ιδιωτική εταιρεία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από πληροφορίες ότι η Άγκυρα κατοχύρωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ονομασία «Turkaegean», ως εμπορικό σήμα για την τουριστική της καμπάνια.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου, το θέμα δεν παράγει πολιτικά ζητήματα, ωστόσο είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική εκ μέρους της Τουρκίας και γι' αυτό θα υπάρξει σύντομα προσφυγή.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα το βράδυ με το δείπνο του Ισπανού βασιλιά, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του εν λόγω δείπνου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πάμε με το ζωνάρι μας λυμένο για καβγά. Πάμε για να συμβάλουμε θετικά στην ατζέντα της Σύνοδού που είναι σημαντική, καθώς περιλαμβάνει θέματα όπως η διεύρυνση της συμμαχίας και η κρίση στην Ουκρανία» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Όπως σε κάθε διεθνές φόρουμ η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά μηνύματα. Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να αποδομήσουμε τους οποίους ανιστόρητους ισχυρισμούς από όποια πλευρά κι αν διατυπωθούν».

Ο ίδιος τόνισε, παράλληλα, ότι «κάθε πρόκληση θα απαντηθεί».

«Η χώρα έχει σταθερές θέσεις, δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα υπάρξει τετ – α- τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο.

Τι είναι το «Turkagean»

Για ακόμη ένα καλοκαίρι, η Τουρκία προσπαθεί να οικειοποιηθεί το όνομα Αιγαίο, επιδιώκοντας να καθιερώσει το όνομα «τουρκικό Αιγαίο» για τις διακοπές των τουριστών στις μικρασιατικές ακτές.

Τα παράλια της δυτικής χώρας που βρέχονται από το Αιγαίο, περιλαμβάνουν περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία όπως, η Σμύρνη, η Έφεσος, το Αϊβαλί και η Πέργαμος.

Μέχρι σήμερα η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου».

Πλέον όμως χρησιμοποιείται ο όρος «Turkaegean» στα αγγλικά, «Turkiye Egéene» στα γαλλικά, «Türkische Ägäis» στα γερμανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ