ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον αριστούχο πρόσφυγα από τη Μυτιλήνη επικοινώνησε ο Μητσοτάκης - Τον κάλεσε στο Μαξίμου

Με τον αριστούχο πρόσφυγα από τη Μυτιλήνη επικοινώνησε ο Μητσοτάκης - Τον κάλεσε στο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός είπε στον 19χρονο πως αποτελεί παράδειγμα και είναι πηγή αισιοδοξίας Video Screen-Grab

Με τον αριστούχο πρόσφυγα από τη Μυτιλήνη επικοινώνησε τηλεφωνικά από τη Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον 19χρονο Κούρο Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί που αρίστευσε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και του είπε ότι αποτελεί παράδειγμα και είναι πηγή αισιοδοξίας.

Παράλληλα, τον κάλεσε την ερχόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν.

Ο 19χρονος από το Ιράν ο οποίος έφτασε στη Μυτιλήνη μαζί με την οικογένειά του πριν τρία χρόνια, το 2019, με μία βάρκα, αναδείχτηκε δεύτερος στη Θετική Κατεύθυνση, με μικρή απόκλιση από τον πρώτο αριστούχο.

Ο Κούρος ή Κύρος στα ελληνικά -ο βασιλιάς των Περσών, όπως ο ίδιος εξηγεί- βγήκε δεύτερος στο σχολείο του και θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ο αριστούχος μαθητής έγραψε στις φετινές Πανελλαδικές 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Ε, λογικό είναι», λέει γελώντας για την έκθεση, αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε τη γλώσσα.

«Από το Ιράν φύγαμε για διάφορους λόγους, ο πατέρας μου είχε προβλήματα, η μετάβαση δεν ήταν εύκολη» δηλώνει στο Aeolos TV και υπογραμμίζει:

«Οι καθηγητές μου πραγματικά με στήριξαν πάρα πολύ, θέλω να τους ευχαριστήσω».

«Έμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Ολοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μαζί με τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδελφός του και τους γονείς τους, ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια, στις 15 Αυγούστου του 2019. Μεταφέρθηκαν στη Μόρια, πριν καεί ολοσχερώς, και από εκεί στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Οταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής προσφύγων του Καρά Τεπέ. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει στο stonisi.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ