ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική με τη ΝΔ επιλέγει η κυβέρνηση

Μετωπική με τη ΝΔ επιλέγει η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Να αποδομήσει την στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας που επιμένει στην γραμμή του 4ου μνημονίου θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου θεωρώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στριμωχτεί πολιτικά μετά την έκβαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εγκλωβίστηκε στο αίτημα των εκλογών περιμένοντας ουσιαστικά από την κυβέρνηση να αποτύχει και να βρεθεί σε αδυναμία να κλείσει την αξιολόγηση. Πιστεύει δε παρακολουθώντας και τις επίσημες δηλώσεις των γαλάζιων στελεχών ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κοπιάσει αρκετά για να βγάλει από το λεξιλόγιό της την λέξη «εκλογές» που συμπεριλαμβανόταν μέχρι πρότινος στις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο Μαξίμου, το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι στην προσπάθειά της να κρατήσει ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους η ΝΔ θα συνεχίσει να περιγράφει τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, ως ένα πακέτο μέτρων, δηλαδή ένα τέταρτο μνημόνιο και ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει και αυτήν την στρατηγική όταν διαπιστωθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Συντάσσεται το νομοσχέδιο

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το Eurogroup της 24ης Μαΐου και ήδη συντάσσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα θέματα του κόφτη, των κόκκινων δανείων, του δημοσιονομικού πακέτου και του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε χθες πως «δεν μας ενδιαφέρει καμία αόριστη δέσμευση για το χρέος». Είναι γεγονός πως το Μαξίμου επιδιώκει να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης για το χρέος και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα καθορίζει με ποιο τρόπο και πώς θα επέλθει η απομείωση του δημοσίου χρέους. «Αόριστες δεσμεύσεις για το χρέος υπήρξαν τον Νοέμβριο του 2012» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές επιμένοντας σε μία λύση που δεν θα είναι μεν ριζική-όπως το κούρεμα- αλλά θα επιτρέψει την βιωσιμότητά

Την ώρα που το Μαξίμου εργάζεται σχεδόν αποκλειστικά για το Eurogroup της 24ης Μαΐου ο πρωθυπουργός αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ενός κοντινού κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Το νεώτερο στοιχείο που έχει προστεθεί απλώς στην σχετική συζήτηση αφορά την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη πως εφόσον γίνει ανασχηματισμός μπορεί να μπουν στην κυβέρνηση και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ