ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδρούν ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις δηλώσεις Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία

Αντιδρούν ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις δηλώσεις Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία
Θετικός ως προς την πώληση F-16 στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ AP Photo/Armando Franca

Έντονη είναι η αντίδραση Ελληνοαμερικανών ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να πωληθούν μαχητικά F-16 στην Τουρκία. «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποστηρίξει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16» στην Τουρκία τόνισαν.

Οι Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Νικόλ Μαλλιωτάκη και Γκας Μπιλιράκης εξέδωσαν την Πέμπτη την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου ο πρώτος δήλωσε την υποστήριξη του στην πιθανή πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ώστε να μπορεί να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη, πυραύλους αέρος-αέρος και εξοπλισμό ραντάρ.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποστηρίξει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έχοντας ακούσει ήδη τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα απευθείας από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα.

»Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης συζήτησε την επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα και τις στρατιωτικές υπερπτήσεις που πραγματοποιούνται πάνω από τα ελληνικά νησιά υπό τις οδηγίες του Ερντογάν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί ο εκφοβισμός άλλων μικρότερων κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

»Ως μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου, παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

»Ο δεσμός μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ενισχυθεί μόνο τους τελευταίους δύο αιώνες και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί ενωμένο ενάντια στην επιθετικότητα είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία, είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές.

Στήριξη Μπάιντεων στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Θετικός ως προς την πώληση F-16 στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16» αλλά «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι' αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την λάβω», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

O Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι δίνει το «πράσινο φως» ως «αντάλλαγμα» στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όπως θυμάστε είχα δηλώσει από τον Δεκέμβριο ότι θα πρέπει να τους πωλήσουμε μαχητικά F-16 και να τα αναβαθμίσουμε. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό» τόνισε ο Μπάιντεν.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο από τις ΗΠΑ την πώληση 40 μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση 80 από τα αεροπλάνα που ήδη κατέχει.

Την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία ανταλλάγματα προκειμένου να καμφθεί η άρνησή της στην επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των δύο χωρών της Βαλτικής. Παράλληλα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους αργά την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν έθεσε το θέμα των F-16 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ωστόσο, η Σελέστ Γουαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας ήταν ξεκάθαρη:

«Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν στις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι New York Times δήλωσαν ότι οι δύο πρόεδροι θα συζητούσαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τα αμοιβαία συμφέροντα και των δύο χωρών. Αλλά το σχόλιο της Σελέστ Γουαλάντερ υποδηλώνει ότι το τουρκικό αίτημα για F-16 ήταν πιθανό να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Το χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ασαφές, ενώ η όποια απόφαση πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η Επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει οποιαδήποτε εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την Τουρκία. Είναι γνωστό ότι η άρνηση στο θέμα αυτό του του πανίσχυρου γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι απόλυτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ