ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικές πρωτοβουλίες για ΑΕΙ και στέγη

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικές πρωτοβουλίες για ΑΕΙ και στέγη
Το στεγαστικό συμπεριλαμβάνεται στις πέντε συν μία προγραμματικές δεσμεύσεις που είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Απρίλιο ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Με θεσμικές πρωτοβουλίες απαντούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια αναβίωσης από τη Νέα Δημοκρατία του αντί- ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, με αφορμή την έβδομη επέτειο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

Αρχής γενομένης από σήμερα, Δευτέρα, και την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δημόσια διαβούλευση που διοργανώνει το κόμμα για το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια που τιτλοφορείται «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ» με το οποίο, κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου, επιχειρείται η μετάλλαξη του ακαδημαϊκού κaι αντιπροσωπευτικού πανεπιστημίου σε ένα πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία.

Κατά την ομιλία του -που αναμένεται λίγο μετά τις 11.00 στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής- ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στη δημοκρατική δομή διοίκησης και λειτουργίας του πανεπιστημίου, με διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης, στο διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας και του αριθμού μελών ΔΕΠ, στη δωρεάν φοίτηση στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, στην άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς και στην καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης με αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου σε πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Η δεύτερη θεσμική πρωτοβουλία αυτής της εβδομάδας αφορά στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και στην οποία ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκαλούμενη «εθνική στέγη», με έμφαση στη νεολαία.

Συμπεριλαμβάνεται, άλλωστε, στις πέντε συν μία προγραμματικές δεσμεύσεις που είχε παρουσιάσει ο πρώην πρωθυπουργός στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τον Απρίλιο.

Ο ίδιος αναμένεται να αναφερθεί, ανάμεσα σε άλλα, στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί το δικαίωμα των νέων στη στέγη με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια, με τη δημιουργία μίας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσει η χώρα σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ