ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H στρατηγική κάλπης, οι διαδοχικές παρεμβάσεις και η σύγκρουση κορυφής

H στρατηγική κάλπης, οι διαδοχικές παρεμβάσεις και η σύγκρουση κορυφής
Στο επίκεντρο τα συγκριτικά μεγέθη της «γαλάζιας» διακυβέρνησης ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Με την άμμο στην «κλεψύδρα» για την είσοδο στον τέταρτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας να τελειώνει, στο Μέγαρο Μαξίμου θα θέτουν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα συγκριτικά μεγέθη της «γαλάζιας» διακυβέρνησης με εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ως κεντρικός άξονας αυτής της στρατηγικής θα αναδεικνύονται τα πεπραγμένα στην κοινωνική πολιτική μαζί με το εκ διαμέτρου αντίθετο υπόδειγμα πολιτικής, το οποίο κατά την κυβέρνηση έχει ισχυροποιήσει την ελληνική εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι.

Με τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές να συντηρείται, Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς θέλουν να ενισχύσουν με αυτήν τη σύγκριση το εκλογικό δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση», με το οποίο θέλουν οι πολίτες να πάνε στις κάλπες, όποτε κι εάν αυτές στηθούν.

«Όποιος θέλει σοβαρότητα, σταθερότητα, θεσμική προσήλωση, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, κοινωνική μέριμνα, αξιοπιστία, σιγουριά, σεβασμό σε αξίες και ιδανικά, ξέρει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τού τα εξασφαλίσει» λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μάλιστα στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», πρόσθεσε ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό του προεκλογικού διλήμματος:

«Κάποιοι πολιτικοί ασκούν πολιτικές για χάρη του κόμματός τους, εμείς πολιτευόμαστε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Κάναμε και κάνουμε αυτό που επέτασσαν οι συνθήκες για την προστασία της κοινωνίας, τη σταθερότητα της Πατρίδας και τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε περήφανοι που μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν λησμονήσαμε και δεν παραβλέψαμε την πολιτική μας ατζέντα: επιτύχαμε ρεκόρ επενδύσεων, μειώνουμε τάχιστα την ανεργία και αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα, τόσο με μειώσεις φόρων, όσο και με αυξήσεις και ενισχύσεις».

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εντατικοποιηθεί το πολιτικό κοντράστ ανάμεσα στις δεσμεύσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με το «ξήλωμα» άδικων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι των υπεσχημένων που δεν τηρήθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου.

Σε αυτήν την τακτική αξιοποιούνται από τα γαλάζια στελέχη και τα «ανοίγματα» για την προοδευτική διακυβέρνηση ακόμη και προς τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στρέφουν τους προβολείς στο «καταστροφικό οκτάμηνο του 2015 και στο αχρείαστο, τρίτο μνημόνιο που φόρτωσε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και στην ταύτιση που εντοπίζει, η γαλάζια ανάγνωση, ότι επτά χρόνια μετά την πρώτη φορά αριστερά: «Αλέξης Τσίπρας = Γιάνης Βαρουφάκης».

Τα ίδια στελέχη αναδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζουν τις διαδοχικές κρίσεις που έχουν εξωγενή αίτια.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά αποτελέσματα που δημιούργησαν οι δικές τους επιλογές.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα «γενέθλια» από την εκλογική νίκη του 2019, να βγαίνει μπροστά με μια συνέντευξη ώστε να δοθεί άλλος τόνος στην προσπάθεια πολιτικής πίεσης προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι να επικεντρωθεί μόνο στα πεπραγμένα της πρώτης «γαλάζιας» διακυβέρνησης αλλά να παρουσιάσει και τον σχεδιασμό του για την επόμενη τετραετία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αξιοποιήσει και το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την προσεχή Τρίτη, για να τονίσει τα χαρακτηριστικά της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η χώρα κατά τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην παρουσίαση κυβερνητικών επιτευγμάτων, όπως είναι η επικείμενη έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και για το κυβερνητικό όραμα έως και το 2030.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα δώσει έμφαση στην ισχυρή θέση, την οποία, όπως αναμένεται να τονίσει, κατέχει η Ελλάδα στην Ευρώπη.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει και σε ερωτήσεις από τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων άλλων χωρών που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο.

Το Στρασβούργο αναμένεται να είναι η προθέρμανση του πρωθυπουργού για την σύγκρουση κορυφής που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητηθεί να διεξαχθεί με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική, πρωταρχικός στόχος είναι να αναδειχθούν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη δημοσιονομική επέκταση των 43 δισεκατομμυρίων την οποία έκανε η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επίσης στη διεύρυνσή της για το εθνικό πρόγραμμα στήριξης από τις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να κάνει ειδική μνεία στις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί για τη μείωση των φόρων και των εισφορών, τις πρωτοβουλίες στα εργασιακά και στην απονομή των συντάξεων για να αναδείξει ότι η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ