ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή: Τα «όπλα» Μητσοτάκη και η «μεγάλη εικόνα»

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή: Τα «όπλα» Μητσοτάκη και η «μεγάλη εικόνα»
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Μετά την «προθέρμανση» στο Ευρωκοινοβούλιο, η… σύγκρουση κορυφής μεταφέρεται επί ελληνικού εδάφους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρέμβαση του στη Βουλή, θα παρουσιάσει τη μεγάλη εικόνα με την οποία θέλει οι πολίτες να πάνε στις κάλπες -τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της γαλάζιας διακυβέρνησης με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Κεντρικός άξονας αυτής της προεκλογικής στρατηγικής είναι οι φιλολαϊκές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτά θα είναι τα «όπλα» με τα οποία πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, έχουν ισχυρότερο κοινωνικό πρόσημο από εκείνες που εφάρμοσε «η πρώτη φορά αριστερά» αλλά και από αυτές που υπόσχεται στο προεκλογικό αφήγημα της η Κουμουνδούρου.

Μια πολιτική που συνοψίζεται σε έξι λέξεις, όπως τόνισε και ο ίδιος από το Στρασβούργο: λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη θα δώσει έμφαση στην σημαντική μείωση της ανεργίας παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις που υπήρξαν, τα μέτρα στήριξης των νέων, τις φοροελαφρύνσεις, την επίλυση του ζητήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις, την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και τις υπόλοιπες πολιτικές ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα «μέτωπα».

Είναι εμφανής η κυβερνητική πρόθεση, να ανέβει ψηλά στην ατζέντα της άτυπης προεκλογικής περιόδου τα όσα διαδραματίστηκαν το 2015, κατά το πρώτο οκτάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τα capital control, το δημοψήφισμα και το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

«Τέτοιες μέρες, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα μάλιστα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλλειψε να δώσει τη χαριστική βολή», ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία προϊδέασε για τις διαθέσεις του.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες στο Στρασβούργο ευχαρίστησε την Ευρώπη για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε προκειμένου η χώρα μας να μην βγει από την ευρωζώνη και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «γκρίζα» και «τραυματική» για την χώρα μας παρένθεση.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως χώρα μας μέσα σε τρία χρόνια άλλαξε σελίδα.

«Ευτυχώς για την πατρίδα μου, η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον στα ψεύτικα συνθήματα αλλά μόνο στην αλήθεια της πράξης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, και την στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων, καθώς επίσης τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επανέλαβε την πρόταση του για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να αναχαιτιστεί η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις κοινωνίες.

«Δημιουργείται έτσι η "εύφλεκτη ύλη" για να φουντώσει και πάλι ο λαϊκισμός, διαλαλώντας απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Και απέναντί του, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Συναντήθηκε, επίσης, με προέδρους και στελέχη των ΝΟΔΕ και της ΟΝΝΕΔ από την Ευρώπη.

Μετά την καθιέρωση της ψήφου για τους απόδημους, ο ρόλος της ομογένειας θα είναι διαφορετικός στις εκλογές όποτε και εάν διεξαχθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ