ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Το διπλό μπλόκο του Κογκρέσου στα σχέδια Ερντογάν και η επιστολή – φωτιά στο Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: Το διπλό μπλόκο του Κογκρέσου στα σχέδια Ερντογάν και η επιστολή – φωτιά στο Λευκό Οίκο
(AP Photo/Gemunu Amarasinghe, File)

Μετά το διπλό «μπλόκο» του Κογκρέσου στα τουρκικά F-16, Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους στη δημόσια στήριξη που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την αγορά και την αναβάθμιση μαχητικών F-16.

Η δυσφορία αυτή εκφράζεται μέσω επιστολής στο Λευκό Οίκο, μέσω της οποίας μέλη του Κογκρέσου κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη στάση που τηρείται ενώ παράλληλα σημειώνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Συνεχίζοντας, υποστηρίζουν ότι αυτές οι πρακτικές του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίες αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς η Άγκυρα έχει προβεί σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, οι οποίες εκτείνονται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Το καθεστώς του (Ερντογάν) έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα προσφέρει κανένα κίνητρο στον Ερντογάν για να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να μετατραπεί σε καλό σύμμαχο.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι τα αμερικανικά όπλα που θα δοθούν στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, υπενθυμίζουν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο μπορεί δυνητικά να εκθέσει σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας:

«Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (της χώρας)».

Οι δύο τροπολογίες

Δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στο Κογκρέσο με στόχο να αποτραπούν η πώληση μαχητικών στην Τουρκία και η αναβάθμιση των F-16 της στην ανώτερη κατηγορία.

Η τροπολογία για το θέμα των F-16, που υπογράφουν 10 βουλευτές, εντάσσεται στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ και αποτελεί μια πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στις επιδιώξεις της Άγκυρας που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας ηγήθηκε της τροπολογίας για να μην δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, όσο εκείνη εξακολουθεί να παραβιάζει τον εναέριο χώρο άλλων χωρών και συνεχίζει να κάνει υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Ανησυχώ βαθιά για της σχόλια του βοηθού υπουργού (Αμυνας Σελέστ) Γουάλαντερ για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 και αντιτίθεμαι σθεναρά στην πώληση προηγμένων όπλων και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Τουρκίας. Η Τουρκία απέτυχε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα των F-35 και στην επιβολή των κυρώσεων στο πλαίσιο της CAATSA», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (Νιου Χάμσαϊρ), Κρις Πάππας.

«Η ολοένα αυξανόμενη πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, έναν αξιόπιστο δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί. Τουρκικά F-16 έχουν πετάξει πάνω από ελληνικά νησιά και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της εκατοντάδες φορές τις τελευταίες εβδομάδες και η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια αβάσιμη εκστρατεία αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της στο ανατολικό Αιγαίο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση Ερντογάν να ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των αρχών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

«Είμαι βαθιά απογοητευμένη με το προφανές σχέδιο να προχωρήσουμε με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16» δήλωσε η Κάρολιν Μαλόνι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκλεγμένη με το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νέα Υόρκη.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τον σημερινό στόλο των μαχητικών της για να παραβιάσει την κυριαρχία ενός αξιόπιστου μέλους και συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας, και ότι μια τέτοια εκσυγχρονισμένη δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει την παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου. Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, τα οποία οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων στο πλάισιο του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Πρέπει να συνεχίσουμε να θεωρούμε τον Ερντογάν υπεύθυνο για παραβιάσεις του νόμου των ΗΠΑ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας της συμμάχου μας Ελλάδας. Μην τον ανταμείψετε», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία έχει επιδείξει με συνέπεια πλήρη αδιαφορία για την τήρηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Φλόριντας, Γκας Μπιλιράκης.

«Ο Ερντογάν ενεργεί επανειλημμένα αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα. Με την επικίνδυνη συμπεριφορά του συμβάλλει στην αστάθεια της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει ουδέποτε να πουλήσουμε τουρκικά F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16».

Πρόκειται για διακομματικές τροπολογίες που απαγορεύουν στον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που, τον τελευταίο χρόνο, έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι βουλευτές έχουν καταθέσει μια διακομματική τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της Άγκυρας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι «την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» και επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα, τα οποία δεν πρέπει να επιτρέψουν τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ