ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Τα γαλάζια «γενέθλια» στην εξουσία και η στρατηγική Μητσοτάκη έως τις κάλπες

Εκλογές: Τα γαλάζια «γενέθλια» στην εξουσία και η στρατηγική Μητσοτάκη έως τις κάλπες
Ο πρωθυπουργός, παρά την σεναριολογία αλλά και την επίμονη έγερση του αιτήματος για εκλογές από την αντιπολίτευση, επιλέγει εκ νέου με την παρέμβαση του στη Βουλή να δείξει ότι παραμένει στην θεσμική τροχιά και θα εξαντλήσει την τετραετία. INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα τρίτα «γενέθλια» της γαλάζιας διακυβέρνησης σηματοδοτούν την είσοδο της κυβέρνησης στον τελευταίο χρόνο της συνταγματικής της θητείας.

Ο πρωθυπουργός, παρά την σεναριολογία αλλά και την επίμονη έγερση του αιτήματος για εκλογές από την αντιπολίτευση, επιλέγει εκ νέου με την παρέμβαση του στη Βουλή να δείξει ότι παραμένει στην θεσμική τροχιά και θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα και από τη σύγκριση των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, βάζει εμφατικά στην «αφετηρία» της προεκλογικής περιόδου τα διλήμματα της εθνικής κάλπης.

Όπως λένε συνομιλητές του από την ανασκόπηση της γαλάζιας τριετίας στην εξουσία «Το αναπόδραστο είναι πως η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019».

Η γαλάζια στρατηγική ενόψει των εκλογών επενδύει σταθερά, στην ανάδειξη των κυβερνητικών επιτευγμάτων, χάρη στα οποία «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα» και «γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά».

Το σήμα που θα εκπέμπεται οριζόντια από όλα τα στελέχη θα παρουσιάζει την πορεία σταθερότητας, με την οποία η Ελλάδα: «Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων».

Επιπλέον ότι παρά τις εξωγενείς προκλήσεις, οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πραγματικότητα, χωρίς «κολοτούμπες». Τόσο στην οικονομία, και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, όσο και στους κρίσιμους τομείς της παιδείας, της υγείας καθώς επίσης στην προστασία της εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ραδιοφωνική παρέμβαση του στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την επέτειο ανάληψης της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να δώσει έμφαση στην κοινωνική και φιλεργατική πολιτική που εφαρμόζει έμπρακτα η κυβέρνηση του. Θα τονίσει ότι η πρόοδος που συντελείται εδώ και τρία χρόνια, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι «η Ελλάδα από τις παρυφές της Ευρώπης βρέθηκε στο κέντρο των αποφάσεων. Η φωνή της ακούγεται καθαρά και λαμβάνεται υπόψη».

Κυρίαρχο θα είναι το μήνυμα ότι από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η κυβέρνηση ξεκίνησε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που τονώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις έκτακτες ενισχύσεις των πιο ευάλωτων πολιτών, αλλά και στην διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού με την οποία στις ετήσιες απολαβές των χαμηλόμισθων προστίθεται ένας επιπλέον μισθός.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει το φιλεργατικό πρόσημο στις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και στη μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίας μονάδες εν μέσω κρίσεων που απείλησαν άμεσα την απασχόληση. Θα αναφερθεί στην προσέλκυση αυξημένων επενδύσεων από το εξωτερικό, με την επίτευξη το 2021 της μεγαλύτερης εισροή από το 2002, αλλά και στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική μνεία στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον προσεχή Αύγουστο ως το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από τον μεγάλο στόχο που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές του 2023. Περίοπτη θέση στην προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας έχει και η ενίσχυση των αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την ταχύτατη προσθήκη των πρώτων αεροσκαφών Rafale, την αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών, την απόκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, την αναπλήρωση και ενίσχυση των πυρομαχικών που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το αίτημα για προμήθεια F-35 «η Ελλάδα επισφραγίζει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ