ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίτος: Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών είναι η απάντηση στον… λαβύρινθο της γραφειοκρατίας

Μίτος: Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών είναι η απάντηση στον… λαβύρινθο της γραφειοκρατίας
Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών» (ΕΜΔ) «Μίτος» είναι μια πλατφόρμα, στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση, με στόχο την ενημέρωσή τους για όλες τις διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου τομέα

Την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Μίτος, του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Digital Government Awards, όπου βραβεύθηκαν βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών στον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η λειτουργία του Μίτος αποτελεί την προσπάθεια του κράτους να καταγράψει τον ευατό του και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει καταγραφή των διαδικασιών καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει μετά η διαδικασία απλούστευσης αυτών.

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών» (ΕΜΔ) «Μίτος» είναι μια πλατφόρμα, στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση, με στόχο την ενημέρωσή τους για όλες τις διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου τομέα.

Θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις ισχύουσες διοικητικές διαδικασίες, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών.

Μέχρι σήμερα ο Μίτος έχει περίπου 1500 δημοσιευμένες διαδικασίες (διαδικασίες που βλέπουν οι πολίτες), από περίπου 4500, που έχουν αρχικά καταγραφεί. Η καταχώριση γίνεται από συντάκτες που υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία, και οι οποίοι καταγράφουν όλα τα στάδια της διαδικασίας, ενώ παράλληλα, γίνονται συνεχείς εκπαιδεύσεις στους χρήστες.

Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοσίευσης και των 4500 που έχουν αρχικά καταγραφεί. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή το βάρος έχει δοθεί στις διαδικασίες που αφορούν τη σχέση του κράτους με τον πολίτη, ενώ στα πλάνα είναι να υπάρξει αντίστοιχη προσπάθεια και για τις διαδικασίες μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδα Χριστόπουλο, το Μίτος αποτελεί τον πρώτο από τους τρεις πυλώνες μίας συνεκτικής πολιτικής για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης των Διαδικασιών, όπου εκεί θα επιδιωχθεί να περιοριστεί η γραφειοκρατία με την κατάργηση και την απλούστευση των διαδικασιών όσον αφορά στις συναλλαγές του κράτους με τους πολίτες. Ο τρίτος πυλώνας, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, είναι το Παρατηρητήριο για τη Γραφειοκρατία, ένας μόνιμος μηχανισμός για την αποτίμηση της μείωσης της γραφειοκρατίας που προκύπτει από την απλούστευση των διαδικασιών.

Τι προσφέρει το Μίτος

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών αναπτύσσεται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βάσει των προδιαγραφών και των κατευθυντήριων γραμμών που δίνει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Η καταχώριση κάθε διαδικασίας ολοκληρώνεται με την απόδοση ενός μοναδικού κωδικού αριθμού, ο οποίος αποτελεί την ταυτότητα κάθε διαδικασίας στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών.

Ο Μίτος θα προσφέρει πολλές λειτουργικότητες στον πολίτη και στον δημόσιο υπάλληλο συγχρόνως. Ενδεικτικά αναφέρονται:

(α) λήψη ενημερώσεων ανά διαδικασία, εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να ενημερώνεται πότε μια διαδικασία τροποποιείται

(β) ανατροφοδότηση ανά διαδικασία, εφόσον ένας πολίτης θέλει να υποβάλει κάποιο παράπονο ή καταγγελία για τη διαδικασία.

(γ) λειτουργία μητρώου δικαιολογητικών και μητρώου σημείων εξυπηρέτησης.

(δ) ταμπλό παρακολούθησης (dashboards) για τις δημόσιες υπηρεσίες.

(ε) διαλειτουργικότητα με άλλες πλατφόρμες όπως e-paravolo, πύλη EU-GO για τις διασυνοριακές υπηρεσίες, νέο back office των ΚΕΠ.

Η νομοθεσία για το Μίτος θα επικαιροποιηθεί στο νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπου προβλέπονται αναλυτικά οι διαδικασίες επικαιροποίησης και κατάργησης των διαδικασιών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και με το Εθνικό Τυπογραφείο.

Διαβάστε το αφιέρωμα του CNN Greece για το
Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Roadmap to the Future

ΔΗΜΟΦΙΛΗ