ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης για χάρτη Μπαχτσελί: Ιταμή και ευθέως επιθετική κίνηση

Ανδρουλάκης για χάρτη Μπαχτσελί: Ιταμή και ευθέως επιθετική κίνηση
«Διαπαιδαγωγούν την τουρκική κοινή γνώμη στον ακραίο εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας...» ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ / INTIME

«Ιταμή και ευθέως επιθετική κίνηση», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την ενέργεια του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και στρατηγικού συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αναρτήσει χάρτη στον οποίο η Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βαφτίζονται τουρκικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ακόμη σε δήλωσή του, πώς αποτελεί ακραία πρόκληση που απαιτεί την άμεση διεθνή καταδίκη.

«Διαπαιδαγωγούν την τουρκική κοινή γνώμη στον ακραίο εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και θεωρούν το διεθνές δίκαιο κουρελόχαρτο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε:

«Η εδαφική μας ακεραιότητα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητες. Είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική του κατευνασμού και των ίσων αποστάσεων θρέφει και δεν αποκρούει τον τουρκικό αναθεωρητισμό».

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη «απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής. Με το εμπάργκο όπλων στην προμετωπίδα και από ευρωπαϊκά κράτη αλλά και από τις ΗΠΑ».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί φωτογραφήστηκε χθες στην έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης με χάρτη, στον οποίο τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, καθώς και η Κρήτη, απεικονίζονται ως τουρκική επικράτεια. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Ελλάδας για το Αιγαίο.

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Σκληρή απάντηση στον προκλητικό χάρτη του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχαν δώσει νωρίτερα την Κυριακή διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια ενώ τόνισαν πως πρόκειται για μια πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας.

«Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απολυτά καταδικαστέα», σημειώνουν διπλωματικές πηγές και συνεχίζουν:

«Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκιά της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ