ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί πιστεύουν ότι μια καθαρή νίκη στην κάλπη της απλής αναλογικής αλλάζει το παιχνίδι

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί πιστεύουν ότι μια καθαρή νίκη στην κάλπη της απλής αναλογικής αλλάζει το παιχνίδι
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, τουλάχιστον στις τάσεις της MRB, δήλωσαν κατά πλειοψηφία πως προτιμούν συνεργασία του κόμματός τους με το ΣΥΡΙΖΑ κι όχι με τη ΝΔ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως μια καθαρή τους νίκη στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί την κρίσιμη και αποφασιστική μεταβλητή για τη διαμόρφωση αριστερής και προοδευτικής κυβέρνησης.

Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι θα αλλάξει μετεκλογικώς τις συντεταγμένες και θα μεταθέσει το πρόβλημα, αλλά και τη λαϊκή πίεση στις υπόλοιπες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και δη στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σε μια τέτοια περίπτωση ο λαός δεν θα συγχωρήσει συστημικές αναδιπλώσεις που θα έδιναν στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση του τόπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν στην Κουμουνδούρου πως σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τουλάχιστον στις τάσεις της MRB δήλωσαν κατά πλειοψηφία πως προτιμούν συνεργασία του κόμματός τους με το ΣΥΡΙΖΑ κι όχι με τη ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επίσης, ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι όσοι μιλούν για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση οφείλουν τουλάχιστον να αποκλείσουν συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, απόφυγε να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει επί της ουσίας.

«Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ή νίκη της ΝΔ και πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ως πρώτο κόμμα, θα λάβουμε τη διερευνητική εντολή και με τη νέα δυναμική που θα έχει δημιουργηθεί θα επιδιώξουμε το σχηματισμό κυβέρνησης με τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών. Εκεί θα χρειαστεί κι άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά. Αν όχι, τη λύση θα τη δώσει πάλι ο λαός κι άλλοι θα είναι οι χαμένοι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ θα είναι ακόμα πιο δυνατός», σημειώνουν με νόημα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εν αναμονή, εξάλλου, της συγκέντρωσης υποδοχής των νέων μελών την Τρίτη στο Περιστέρι, στην οποία θα μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης κι ο Μιχάλης Καλογήρου εξακολουθούν να φιλτράρουν τις εκατοντάδες προτάσεις για υποψηφιότητα στις εκλογές που φτάνουν στα γραφεία τους.

Όσον αφορά στη γραμματέα του κόμματος, επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα την Πάτρα όπου θα έχει και σειρά συναντήσεων με οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της Αχαΐας, με φορείς και συλλογικότητες που ασχολούνται με το ζήτημα της της ισότητας των φύλων και της έμφυλης βίας, καθώς και με καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ στις 21:00 θα μιλήσει στο Νότιο Πάρκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ