ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρη ερώτηση Ζαχαριάδη και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για την πολιτογράφηση Αγιαβέφε

Επίκαιρη ερώτηση Ζαχαριάδη και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για την πολιτογράφηση Αγιαβέφε
Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως η υπόθεση υπερβαίνει τα συνήθη που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση της ΝΔ ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Άμεσες απαντήσεις για την περίπτωση της «αμφιλεγόμενης κι αδιαφανούς» διαδικασίας της τιμητικής πολιτογράφησης του Γιασάμ Αγιαβέφε ζητά με επίκαιρη ερώτησή του ο Κώστας Ζαχαριάδης.

 

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως η υπόθεση υπερβαίνει τα συνήθη που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν πρόκειται για ένα ακόμη διοικητικό, οικονομικό και θεσμικό σκάνδαλο της ημερήσιας διάταξης αυτής της κυβέρνησης, αλλά, δυστυχώς, για ένα σκάνδαλο με εθνικές διαστάσεις. Ο Γιασάμ Αγιαβέφε φέρεται να έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο «ψευδοκράτος» της κατεχόμενης Κύπρου και να είχε λάβει την “ιθαγένεια” από αυτό. Προσπερνώντας όλα τα υπόλοιπα, που καθιστούν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη την περίπτωσή του, αυτό και μόνο το γεγονός από μόνο του, αν ισχύει, είναι απολύτως ασύμβατο με την απόδοση τιμητικής διάκρισης από το ελληνικό κράτος. Πολλώ μάλλον αν η τιμητική αυτή διάκριση λαμβάνει τον τύπο της ύψιστης συμβολικά διαδικασίας της πολιτογράφησης, δηλαδή της συμπερίληψης του συγκεκριμένου προσώπου στον πυρήνα του ελληνικού κράτους μέσω της τιμητικής ίδρυσης πολιτικού δεσμού με αυτό», υπογραμμίζει ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αγιαβέφε, κατά τον κ. Ζαχαριάδη, σύμφωνα με το ΦΕΚ που υπογράφει ο Μάκης Βορίδης, «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού κατά την πιο κρίσιμη στιγμή απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΣΥ εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων».

Σύμφωνα με την οικεία διάταξη του Κώδικα Ιθαγένειας μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους, αλλοδαπός που προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας,

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εν λόγω αλλοδαπός φέρεται να υπέβαλε δωρεές σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του ελληνικού κράτους, περιλαμβανομένης της Μητρόπολης Πειραιώς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, επειδή, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, συστατική επιστολή για τον εν λόγω κύριο φέρεται να κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα επίσης με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε αποδοχή αρχικά και αμέσως μετά ανάκληση δωρεάς που φέρεται να προσέφερε το εν λόγω πρόσωπο.

Ο κ. Ζαχαριάδης ρωτά τον κ. Βορίδη:

  1. «Για ποιο λόγο το ελληνικό κράτος παρέχει τιμητική πολιτογράφηση και αποδέχεται δωρεές από πρόσωπα που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου;
  2. Ποια κριτήρια υπερτέρησαν στην κρίση του ερωτώμενου υπουργού για τη χορήγηση της συστατικής επιστολής και τη διαδικασία τιμητικής πολιτογράφησης, και κατά πόσο θεωρείται σημαντική η σύνδεση του εν λόγω προσώπου με το ψευδοκράτος σε σχέση με το συμφέρον της χώρας.
  3. Αν υπήρξε έγγραφη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας για τη “συμβολή” του ανωτέρω στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορoνοϊού ή αν όσα αναγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ αποτελούν προσωπικές του εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών.
  4. Ποια ακριβώς είναι η σχέση του εν λόγω προσώπου με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και μέσω ποιων επικοινωνιών συμφωνήθηκε η παροχή της συστατικής επιστολής».

Ο κ. Ζαχαριάδης, μάλιστα, κατάθεσε και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Με αυτή ζητά να κατατεθούν στη Βουλή τα έγγραφα αιτιολόγησης της τιμητικής πολιτογράφησης του Γιασάμ Αγιαβέφε από τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα:

  1. Τη συστατική επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  2. Την τυχόν έγγραφη ενημέρωση του υπουργού Υγείας προς τον υπουργό Εσωτερικών στην οποία αναφέρεται ότι ο εν λόγω κύριος συνέβαλε στην αποτροπή κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  3. Την επιστολή του Μητροπολίτη Πειραιώς.
  4. Τα κατά νόμο διοικητικά έγγραφα αποδοχής των δωρεών (αποφάσεις, αλληλογραφία κ.λπ.) σε όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στα οποία φέρεται να προσέφερε τις δωρεές καθώς και κάθε σχετικό παραστατικό.
  5. Τις επικοινωνίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το εν λόγω πρόσωπο με τις οποίες συμφωνήθηκε η χορήγηση της συστατικής επιστολής.
  6. Την εσωτερική αλληλογραφία που οδήγησε στην ανάκληση της αποδοχής δωρεάς του συγκεκριμένου προς την Ελληνική Αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ