ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Πρώτο «ναι» στην τροπολογία που βάζει εμπόδια στην πώληση των F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Πρώτο «ναι» στην τροπολογία που βάζει εμπόδια στην πώληση των F-16 στην Τουρκία
(AP Photo/Michael Varaklas)

«Ναι» στην τροπολογία που υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά για να μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά F-16 είπε το βράδυ της Τρίτης η Επιτροπή Κανονισμών (Rules Committee) της Αμερικανικής Βουλής.

Σύμφωνα με την Hellas Journal, οι βουλευτές Κρις Πάπας και Φρανκ Παλόν κατέθεσαν δύο τροπολογίες, ωστόσο μετά από διαπραγματεύσεις αυτές ενώθηκαν σε μια -με το Ελληνοαμερικανικό Λόμπι να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο.

Επόμενο βήμα είναι η υπερψήφιση της εν λόγω τροπολογίας από την Ολομέλεια της Βουλής, κάτι το οποίο αναμένεται έως το τέλος του Ιουλίου.

Η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από το έδαφος) Ελλάδας.


Βάσει της τροπολογίας απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία εκτός και αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Σαφές μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ώρα που συνεχίζονται οι ζυμώσεις στην Ουάσινγκτον για το «μπλόκο» στην Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε χθες, Τρίτη, ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, μετά και από τη δημοσιοποίηση του «χάρτη» που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε φωτογραφηθεί με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι είναι παρακλάδι του κόμματός του.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Νέο «όχι» από τον Μπομπ Μενέντεζ για τα F-16

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε και δεύτερο... χαστούκι για την Τουρκία.

Αμετακίνητος στην κάθετη άρνησή του εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επέμεινε οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Τους ισχυρισμούς Μενέντεζ επικαλέστηκε ο συντάκτης του Politico Άντριου Ντεζιντέριο, μετά από συζήτηση που είχε με τον πρώτο, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε tweet που ανήρτησε «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία».

Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι:

«Ο Μπάιντεν είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ