ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό ροκ Μητσοτάκη στη Βουλή: Ο «εκτσογλανισμός», ο Πολάκης και το «προεδρικό κρυφτό»

Σκληρό ροκ Μητσοτάκη στη Βουλή: Ο «εκτσογλανισμός», ο Πολάκης και το «προεδρικό κρυφτό»
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Η απουσία Τσίπρα από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά τη σιωπή – που καταλογίζει η κυβέρνηση- στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ακρότητα του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ήταν οι «νότες» πάνω στις οποίες «πάτησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το σκληρό «ροκ» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιστρατεύοντας σκληρή γλώσσα και τον νεολογισμό που εμφανίστηκε στην πολιτική σφαίρα το 2013, ο πρωθυπουργός ανέδειξε ότι το νέο κρούσμα χυδαιότητας, όπως την χαρακτήρισε, εντάσσεται στο αντιπολιτευτικό μοτίβο του ΣΥΡΙΖΑ που όπως υπενθύμισε έχει αποκαλεστεί «εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής».

Πάνω σε αυτό το αφήγημα στήριξε το σφυροκόπημα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδοντας το «προεδρικό κρυφτό», στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μην πάρει θέση και κατ’ επέκταση να μην καταγγείλει τη χυδαιότητα Βερναδάκη σε βάρος της Νίκης Κεραμέως».

«Πού είναι ο κύριος Τσίπρας σήμερα; Γιατί δεν είναι εδώ αλήθεια;....Δεν είναι εδώ διότι αν ήταν θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη. Και είμαι περίεργος αν θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει ο ίδιος για λογαριασμό του χώρου που εκπροσωπεί μια προσωπική συγγνώμη από την Υπουργό Παιδείας. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει το θάρρος να το κάνει

Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τους κοινοβουλευτικούς προβολείς στο ότι η υπόθεση Βερναρδάκη δεν συνιστά ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά μια γενικευμένη τακτική που καλύπτεται από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. «Αυτός ο “βερναρδακισμός” είναι ουσιαστικά ένας “πολακισμός”.

Είναι ΣΥΡΙΖΑϊκός φαρισαϊσμός. Είναι αυτό το οποίο έχει αποκληθεί “ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής”.

Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού. Είναι η τοξικότητα για την οποία είχα προειδοποιήσει ότι θα δηλητηριάζει καθημερινά την πολιτική ατμόσφαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς δεν εκπορεύεται από εξαιρέσεις. Είναι ο κανόνας στο κόμμα σας. Είναι το διαβόητο “ηθικό πλεονέκτημα”», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Φιλοτεχνώντας στον ίδιο καμβά, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από τις αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη είχαν προηγηθεί και άλλες αθλιότητες κατά της υπουργού Παιδείας. Εσείς δεν μας λέγατε, κ. Φίλη, ότι έχει δύο παιδιά η υπουργός και όταν μεγαλώσουν θα τη θυμούνται ως τη μητέρα που όταν ήταν μικρά κατέσφαξε, 20.000 18χρονα παιδιά από τα πανεπιστήμια;».

Δεν πέρασε απαρατήρητο από τα «γαλάζια» έδρανα το γεγονός ότι παρά την κλιμάκωση της επίθεσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επέλεξε -όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση- να αφήσει αναπάντητες τις κατηγορίες του πρωθυπουργού για την ακρότητα Βερναρδάκη και τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας σε μια επιμέρους αναφορά.

«Όλα αυτά έχουν αρχή, μέση και τέλος στην αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα “τρία μέτρα κάτω από τη γη” του κ. Πολάκη, τα μαχαίρια του κ. Φίλη, η μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, όλα αυτά από ένα κόμμα το οποίο μιλά για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου και της ενημέρωσης. Επειδή λέει έτσι το είπαν κάποιοι “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα” και μάλιστα την ίδια μέρα που μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Χυδαιότητα χωρίς σύνορα. Αντί να κρύβεται ο κ. Τσίπρας από τη Βουλή, να έχει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη, να σταθεί όρθιος και να πει ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις αθλιότητες».

Η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη, αντί απολογίας, να σταθεί, όπως του καταμαρτύρησαν από τη Νέα Δημοκρατία, μόνο στην απόπειρα σύνδεσης -που ο ίδιος διαπίστωσε- της εμπρηστικής επίθεσης στο Real Group με την κριτική που ασκήθηκε από τα μέσα του ομίλου στον Χριστόφορο Βερναρδάκη, έγινε βούτυρο στο ψωμί για τους εκπροσώπους της συμπολίτευσης. Σε δεύτερο χρόνο προκάλεσαν και τη σφοδρή επίθεση της Νίκης Κεραμέως η οποία ξιφούλκησε εναντίον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει τσίπα για να ζητήσει μια συγνώμη»

Κατά το κυβερνητικό αφήγημα, το κατηγορητήριο Μητσοτάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώθηκε και από την μακροσκελή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανάγνωση, ο Παύλος Πολάκης υπερασπιζόταν τις πρακτικές αθλιότητας εξαπέλυε υβριστικές επιθέσεις στην κυβέρνηση και χρησιμοποιούσε απειλές όπως «Γι’ αυτό η Δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι και ΑΛΛΙΩΣ και ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ».

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί «του κ. Τσίπρα εμφανίστηκε ο κ. Πολάκης και επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας όσα είπε ο Πρωθυπουργός. Έδειξε ταυτόχρονα, πως ο κατήφορος είναι ο μόνος δρόμος που θέλει να βαδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα τον βαδίσει όλο μόνος του, έως ότου φτάσει στην πλήρη απαξίωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ