ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εξηγούν: Γιατί μπλοκάραμε την αγορά των F-16 από την Τουρκία

Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εξηγούν: Γιατί μπλοκάραμε την αγορά των F-16 από την Τουρκία
Η εν λόγω τροπολογία συνδέει άμεσα την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο Jim Lo Scalzo/Pool via AP, File

Την απαγόρευση πώλησης των τουρκικών F-16  από τις ΗΠΑ, εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες, προβλέπει η τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με πρωτοβουλία του βουλευτή των Δημοκρατικών από το Νιού Χαμσάιρ, Κρις Πάπας.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

Βάσει της τροπολογίας Πάπας, απαγορεύεται ρητά, όχι μόνον η πώληση νέων μαχητικών F-16, αλλά και οποιοδήποτε κιτ εκσυγχρονισμού ή αναβάθμιση εξοπλισμού προς την Τουρκία.

«Η ψήφιση αυτής της δικομματικής τροπολογίας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση Ερντογάν να μην λογοδοτήσει για την παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δήλωσε μετά από την ψηφοφορία ο βουλευτής του Κογκρέσου Κρις Πάπας και συνεχίζει:

«Έχω εναντιωθεί σταθερά στην πώληση F-16 στην Τουρκία και προηγμένων όπλων και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της F-16. Παραμένει βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προώθηση αυτής της πώλησης παρά την ολοένα και πιο πολεμική ρητορική και επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα. ένας αξιόπιστος δημοκρατικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Θα συνεχίσω να εργάζομαι σε όλο τον διάδρομο για να λάβω όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψω τα F-16 ή άλλα όπλα αμερικανικής κατασκευής να πέσουν στα χέρια του Ερντογάν. Χαίρομαι που αυτή η τροπολογία συγκέντρωσε ισχυρή, δικομματική υποστήριξη και θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδηγούς και τους συναδέλφους μου της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα για την προώθησή τους».

«Η Τουρκία έχει πολλάκις επιδείξει πλήρη αδιαφορία για το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε με τη σειρά του ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Γκας Μπιλιράκης, και συμπλήρωσε:

«Ο Ερντογάν συχνά ενεργεί αντίθετα από τα αμερικανικά συμφέροντα και με την επικίνδυνη συμπεριφορά του συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να του πουλήσουμε F-16 ή κιτ αναβάθμισης».

Η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Νικόλ Μαλλιωτάκη είπε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχία για την απρόκλητη επιθετικότητα του Ερντογάν και τις στρατιωτικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συμπλήρωσε δε πως:

«Παρά αυτές τις ενέργειες, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την προθυμία του να παράσχει στην Τουρκία πολεμικά αεροσκάφη και αμερικανικό εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, που απλώς θα ενίσχυαν την απειλή εναντίον ορισμένων από τους ισχυρότερους συμμάχους της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Είμαι περήφανη που συμμετάσχω με τους συναδέλφους μου στην επιβολή διασφαλίσεων για την προστασία των συμμάχων μας από επιτιθέμενους και που δυσκολεύω τον πρόεδρο Μπάιντεν να συνάψει συμφωνίες με χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Ικανοποιημένος από το «μπλόκο» εμφανίστηκε και ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης:

«Η έγκριση της τροπολογίας αυτής στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι θα λαμβάνει υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ εάν συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο της απερίσκεπτης συμπεριφοράς».

Και συνέχισε:

«Οι επαναλαμβανόμενες και παράνομες υπερπτήσεις της Τουρκίας πάνω από την Ελλάδα -έναν από τους πιο πιστούς και υποστηρικτικούς συμμάχους της χώρας μας- είναι μόνο ένα μέρος από την ευρύτερη αποσταθεροποιητική καμπάνια του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κογκρέσο θα πρέπει να κάνει την Τουρκία να λογοδοτήσει για τις πράξεις της για να προάγει την ασφάλεια σε αυτή την περιοχή».

«Για πάρα πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στον Ερντογάν να υπαγορεύσει τους όρους του και να κρυφτεί πίσω από το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Έκανε το ελάχιστο δυνατό για να ενισχύσει τη στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου Φρανκ Παλόν, ο οποίος πολλές φορές έχει εκφραστεί υπέρ της χώρας μας.

«Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή», προσθέτει ο βουλευτής ο οποίος επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η Τουρκία δεν έχει αντιμετωπίσει πραγματικές συνέπειες πέρα από κάποιες παρατηρήσεις για τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Ήρθε η ώρα να πούμε επιτέλους αρκετά».

Κρις Πάπας στο CNN Greece: Ανησυχώ βαθύτατα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο και δημοκρατικό ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο»: με τα λόγια αυτά, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας είχε περιγράψει νωρίτερα την Πέμπτη στο CNN Greece έναν από τους σημαντικούς λόγους πίσω από την προσπάθειά του να μπλοκάρει την πώληση όπλων στην Άγκυρα μέσω της αμερικανικής Βουλής.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να λογοδοτήσει για τη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα της Τουρκίας για οπλισμό μέχρι να αλλάξει τη στάση της.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνέντευξη του Κρις Πάπας στο CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ