ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο βασικός «καμβάς» του κυβερνητικού προγράμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Ο βασικός «καμβάς» του κυβερνητικού προγράμματος
Φωτογραφία αρχείου από την πρόσφατη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Φωκίδα Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Πέρα από την ολοκλήρωση της συγκρότησης του 80% των ψηφοδελτίων μέχρι το τέλος του μήνα, στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επικεντρώνονται και στην επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, το οποίο θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου, πλην εκλογικού απροόπτου.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονιστικό ρόλο συλλέγοντας και συνθέτοντας προτάσεις, θα είναι ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο όχι απλώς στην «επούλωση των τραυμάτων που επιφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην κοινωνία, τα οποία κάθε ημέρα που περνά γίνονται όλο και πιο βαθιά», όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα προσανατολίζεται και στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία κι ο τόπος:

«Η στόχευσή του δεν είναι μόνο η ανακούφιση της κοινωνίας από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής. Ούτε απλώς και μόνο η κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Κεραμέως, ή ο πτωχευτικός. Στόχος είναι και η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, με ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής παιδείας, υγείας και πρόνοιας, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, όπως, για παράδειγμα, στη στέγαση, αλλά και η κοινωνικώς δίκαιη, οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών», σημειώνουν στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απαιτούνται στροφή στο παραγωγικό μοντέλο, προτεραιότητα στις επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς και ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο:

«Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα Μητσοτάκη, το οποίο στηρίζει και στηρίζεται από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», συμπληρώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα η περιοδεία της Ράνιας Σβίγκου στον πυρόπληκτο νομό Ρεθύμνου.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα επισκεφθεί τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Αγίου Βασιλείου, όπου θα έχει συζήτηση με τον δήμαρχο και κατοίκους της περιοχής, καθώς και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και θα μιλήσει το βράδυ στην εκδήλωση υποδοχής νέων μελών, εκδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται άλλωστε σε όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ