ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου σε Τσίπρα για φωτιές: Ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα

Οικονόμου σε Τσίπρα για φωτιές: Ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα

«Η κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί, ούτε θεωρητικολογεί» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από τις πυρόπληκτες περιοχές του Ντράφι και της Παλλήνης όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής.

«Οι πυρκαγιές είναι μια από τις επιπτώσεις της σφοδρής κλιματικής κρίσης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη. Οι άμεσες ζημιές και οι ευρύτερες επιπτώσεις τους είναι αναπόφευκτες, οπότε η Κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί, ούτε θεωρητικολογεί» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μελετώντας προσεκτικά τα δεδομένα και την περσινή δυσάρεστη εμπειρία, φροντίσαμε εγκαίρως να οργανώσουμε σε νέα, αποτελεσματικότερη, βάση τόσο το σύστημα αποτροπής και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όσο και τον μηχανισμό αποζημίωσης των πολιτών και αποκατάστασης των ζημιών», σημειώνει.

«Με περισσότερα υλικά μέσα, με περισσότερες ανθρώπινες δυνάμεις, με καλύτερο συντονισμό, για να μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα σε ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα» καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι σε 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σχεδόν στο σύνολό της η πληγείσα έκταση είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ