ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η Ελλάδα θα επιδιώξει εξαίρεση από το σχέδιο της EE για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Οικονόμου: Η Ελλάδα θα επιδιώξει εξαίρεση από το σχέδιο της EE για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου
AP Photo/Michael Sohn

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην ΕΕ για την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις τιμές του φυσικού αερίου» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των «27» που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 26 Ιουλίου. 

Ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της Αθήνας στην αυριανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε:

«Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ΄ αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα περικοπή του φυσικού αερίου κατά 15% για όλες τις χώρες της ΕΕ, η οποία θα είναι σε πρώτη φάση εθελοντική, αλλά θα μπορούσε να γίνει δεσμευτική εν μέσω φόβων για διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου εντός του 2022.

Ωστόσο, έως και δώδεκα χώρες της ΕΕ, ιδίως εκείνες που έχουν μικρή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αντιτάχθηκαν στην πρόταση -ιδίως στα δεσμευτικά στοιχεία της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ